A diáktanács a rendőrséggel egyeztetett

Székesfehérvár - A fehérvári diákságot képviselő tanács kezdeményezett találkozót a rendőrség helyi képviselőivel. A mindkét fél számára hasznos beszélgetésre hétfőn került sor a Városháza kistanácstermében.

feol.hu

A diáktanács elnökségének több tagja Korompai István elnök vezetésével vett részt a találkozón. A rendőrséget Csizek Tibor rendőr alezredes, Székesfehérvár rendőrkapitánya, Schekk Géza, a Közrendvédelmi Osztály vezetője, Brandl Csilla, a Bűnmegelőzési Alosztály vezetője és Kovács Ferenc, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője képviselte. A vendégeket Mészáros Attila tanácsnok köszöntötte. Elmondta, hogy a tavaly októberben 45 fővel megalakult  székesfehérvári Diáktanács egyre intenzívebben veszi a fel a kapcsolatot az önkormányzattal és a különféle városi szervezetekkel.

A diáktanács képviselői felvetették, hogy a közbiztonság szempontjából kritikus helyeken – a belvárosban, a buszpályaudvaron, az Alba Plaza és a vasútállomás környékén – fokozni kellene a rendőr jelenlétet, hiszen gyakran zaklatják, meglopják a járókelőket. Ugyancsak felmerült a fiataloktól annak igénye, hogy az iskolák környékén, a tanulóidő végeztével legyen több járőr és polgárőr, akik elrettentik az elkövetőket. A rendőrség részéről elhangzott, hogy a kapitányság csaknem 350 fővel van jelen 31 településen, így arra sajnos nincs kapacitás, hogy minden említett hely és iskola környékén biztosítsák a folyamatos szolgálatot. Csizek Tibor rendőrkapitány ígéretet tett arra, hogy felveszi a kapcsolatot a polgárőrséggel a problémák orvoslása céljából. A hatóság emberei ugyanakkor megjegyezték, hogy minden általános iskolában és két középfokú intézményben működik az iskolarendőr program, illetve alkalmanként különféle bűnmegelőzési előadásokat tartanak a tanulóknak. Felvetődött, hogy még ebben a tanévben több iskola bevonásával bűnmegelőzési versenyt szerveznek, ezt az ötletet valamennyi fél pozitívan értékelte.

Az egyeztetésen szóba kerültek a hétvégi randalírozások. A rendőrség  képviselői elmondták: az italozó  fiatalok gyakran rongálják a közvagyont, a játszótereket főként a Palotavárosban, a Tóvárosban, a Köfém lakótelepen, illetve a Lövölde úton és környékén. A 18 éven aluli elkövetők szankcionálására kevés törvényes út létezik és nehéz visszaszorítani az ilyen típusú bűnözést, ugyanakkor a Székesfehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ fiatal munkatársai tanácsadással, programokba történő bevonással sokat segíthetnek. A diáktanács tagjai felvetették annak lehetőségét, hogy helyezzenek ki bűnmegelőzésre figyelmeztető táblákat a segélyhívó számokkal együtt az Alba Plaza és a buszpályaudvar környékén, a rendőrség ebben partnerséget ajánlott.

A mai találkozót a résztvevők hasznosnak ítélték, hiszen kölcsönösen kaptak információkat egymás működéséről, feladatairól és véleményéről. Az egyeztetés az elérhetőségek cseréjével és a jövőbeni együttműködésre tett szóbeli szándéknyilatkozattal ért véget – közölte az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!