A búcsú lakatjai - külföldi diákok hagyják el a Lánczost

Székesfehérvár - A székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium nem egyszerűen csak részt vesz az AFS nemzetközi csereprogramjaiban, hanem együtt "lélegzik", él, tanul, a külföldről érkezett diákokkal. Sőt! Néhány évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal egy fát ültettek, amely oltalmat nyújt a búcsúzó külföldi gyerekek lakatjait őrző kovácsoltvas falnak. Jelkép ez, amely emléküket őrzi. S ami egyre gazdagabb, hiszen gyűlnek a lakatok.

Miskei Anita

A Lánczos Kornél Gimnázium szinte kivétel nélkül minden évben részt vesz az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány programjában. Úgy vélik, jó lehetőség ez saját diákjainak, hiszen így a gyerekek anélkül találkoznak más kultúrákkal, szokásokkal, s fedezik fel a nagyvilágot, hogy elhagynák otthonuk, iskolájuk biztonságos falait. Hiszik, hogy a program interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget, ezzel is segítve az embereket, hogy elsajátítsák azt a tudást, képességet és megértést, mely egy igazságosabb és békésebb világ megteremtéséhez szükséges. Persze aki szeretne, épp úgy mehet külföldre, ahogy hazánkba is érkeznek különböző nemzetiségű tanulók. Guti Zsuzsanna, a program fehérvári koordinátoraként elárulta, most 12 fiatalnak intenek búcsút, akik tavaly szeptember óta tanultak az intézményben, s éltek a Lánczosba  járó tanulók családjainak valamelyikénél. Guti Zsuzsanna hozzáfűzte, maguk is fogadtak  egy török lányt, de érkeztek gyerekek Németországból, Mexikóból és Thaiföldről is. Szinte a világ minden tájáról megfordultak már itt, Székesfehérváron tanulók, akik néhány magyar szót, és rengeteg élményt zártak szívükbe, emlékezetükbe.   


Az intézmény évről évre fogad diákokat, most júniusban elbúcsúztak ugyan tizenketten, augusztusban azonban ismét érkeznek fiatalok. A fehérvári gyerekek pedig örömmel fogadják őket. Elmondásuk szerint izgalmas megélni, milyen lehet egy másik országban élni, távol a családtól, a barátoktól, a megszokott környezettől, a megismert kultúrától. A befogadó családokban a hétköznapok azonban a külföldi tanuló érkezésével sem változnak. A mindennapok menetrendjét a cserediákok megtanulják, hiszen épp úgy járnak iskolában, mint otthon, a kortársaik között tanulnak, igaz,  a magyar intézmény  követelményei szerint. 
 - Júniusban újabb tizenkét lakat került fel falunkra. Augusztusban pedig 72 diák érkezik majd hazánkba, tíz-tizenkettő fiatalnak pedig ismét Székesfehérvár ad majd otthont egy tanév erejéig _ árulta el Zsuzsanna.  
Megtudtuk, a csereprogramban részt vevő diákokat Európában, Ázsiában, Amerikában és Afrika két országában is  fogadják. A fiatalok maguk dönthetnek arról, hol szeretnének egy tanévet eltölteni. A program célja nem csupán az, hogy fejlessze a diákok nyelvtudását, hanem az is, hogy bővüljenek ismereteik, magabiztosabbá váljanak, fejlesszék problémamegoldó képességüket, megfeleljenek a kihívásoknak, s megtanuljanak globálisan gondolkodni. 
Guti Zsuzsannától azt is megtudtuk, akad olyan külföldi diák, aki megtanult magyarul, mások a hazai konyhát szerették meg, vagy épp hazánk szépségét vitték, viszik hírül a világban. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!