A börtönőrök szentje

Dunaújváros-Pálhalma - Védőszentjük hagyományos ünnepe alkalmából jöttek össze Pálhalma mezején a büntetésvégrehajtási alkalmazottak, ünnepelni, versenyezni, bemutatót nézni.

Pekarek János

Szent Adorján, aki Maximianus római császár idején a császár testőrparancsnoka volt, majd a kínhalálra ítélt keresztények mellett kiállva maga is börtönbeli kínhalált szenvedett, 1996 óta a börtönőrök védőszentje. Napját szeptember 8-án ünneplik.
Az idei Szent Adorján napot szombaton tartották-rendezték Pálhalmán.


Ahogyan az történni szokott ez alkalmakkor, a délelőtt a focivetélkedőé volt (nyert a városi rendőrkapitányság csapata, a pálhalmaiak nagy bánatára,) majd dél közeledtével egyre inkább a családi     rendezvények vették át a terepet. Mint például a játszóház, kézműves-asztalok, ugrálóvár, a rendőr- és tűzoltóbemutatók (itt volt az az Audi TT, kék-fehérben, amely egyes hírek szerint 250 kilométerórával képes száguldani az autópályákon, ha kell, és vezetőit külön versenyzői vizsgára kötelezik...), majd a sátranként elfogyasztott ebéd után a nap fő attrakciójaként a  hagyományőrzők bemutatója következett, lovakkal, egyenruhákkal, fegyverekkel.
Egészen pontosan a Váci Huszár- és Nemzetőr Bandérium 1989-ben alakult, majd 1991-ben bejegyzett egyesülete mutatta be az 1848-as forradalom három fegyvernemét: a gyalogos katonákét, a tüzérekét (egy Gábor Áron-féle rézágyú másával!), és a huszárokét. E bemutató érdekessége volt, hogy a lovas felvonulást Balázs Péter  parancsnok úr, a Pálhalmai Országos Büntetésvégrehajtási Intézet elöljárója vezette.
A fülsiketítő pisztoly-, karabély-, puska- és ágyúdurrogás ellenére mindenki meg is nézte, aki tehette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!