A boldog párkapcsolat és a stressz összefüggései

A boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolat csökkenti a munkahelyi stressznek az egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatását egy svéd tanulmány szerint, amelynek eredményeit a héten ismertették.

feol.hu

 "A páros élet csökkenti az effajta stressz következményeit. Ha azonban a kapcsolat rosszul működik, a negatív hatások növekszenek" - fejtette ki a tanulmány vezetője, Ann-Christine Andersson Arnten, a göteborgi egyetem doktoránsa.
A nehéz, bonyolult kapcsolatban élő nők sokkal inkább ki vannak téve a szorongásnak, a stressz fizikai következményeinek és az álmatlanságnak, mint azok a nők, akik boldognak találják házaséletüket - áll a 900 férfi és nő megkérdezésével készült tanulmányban.
A férfiak körében a depresszió, a szorongási rohamok vagy más, stresszel kapcsolatos reakciók azokat sújtják leginkább, akik közepesnek értékelték a párkapcsolatukat - érdekes módon kevésbé azokat, akik rossznak vagy jónak nevezték a szerelmi viszonyukat.
"Ez azzal magyarázható, hogy azok, akiknek közepes az érzelmi kapcsolatuk, nagy nyomás alatt állnak, hogy erőfeszítést fejtsenek ki a viszony javítása érdekében. Míg ha a kapcsolat rossz, azt mindössze konstatálják, és azt hiszik, hogy nincs mit tenni" - írta Andersson Arnten a tanulmány összegzésékor.
A vizsgálat szerint a mindennapi élet - néha jelentéktelen, ám rendszeres - stresszhelyzeteinek hatásai diszkréten és eleinte észrevétlenül jelentkeznek. A stressznek kitett ember mindaddig alkalmazkodik a változásokhoz, amíg olyan egyensúlyhiányos helyzetbe nem kerül, hogy jelentős erőfeszítésekre lenne szüksége a napi stressz leküzdéséhez.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!