A betlehem-készítés összekovácsolja a közösséget

Ha ezelőtt fél évtizeddel körülnéztünk volna Fejér megye falvaiban, miként készülnek karácsonyra, ünnepi rendezvényekkel már akkor is nagyon sok helyen találkoztunk volna, ám saját kis betlehemekből nem sok volt még a településeken. Azóta egyre több helyen jöttek rá arra, hogy a közös betlehem minden másnál jobban segít abban ilyenkor, ünnepváráskor, hogy a közösség ne csak egymás mellett, hanem egymásért élő emberek gyülekezete, gyűjtőhelye legyen.

Miskei Anita

Itt van például Csákberény, ahol a Nefelejcs Hagyományőrző Egyesület négy évvel ezelőtt állította fel a falu első közös Betlehemét. Akkor még csak fatuskók jelképezték Józsefet, Máriát és a kisded Jézust, ám az óvodások már kezdettől megszerették a település központjában minden este gyertyákkal hívogató kis kompozíciót.
- Már korábban felvetődött bennünk, hogy a tuskók helyett egy igazi, faragott betlehemet kellene létrehoznunk, hiszen több csákberényinek is hiányérzete volt. Hiányoztak az arcok, az állatok figurái, s a gyerekek is jobban el tudnák képzelni Jézus születésének körülményeit, ha mindezt arcokhoz tudnák kötni - mondja Sáfrán Andrásné Irén, a helyi óvoda vezetője, egyben a hagyományőrző egyesület oszlopos tagja. Ekkor akadtak rá az erdélyi Kanalas Sándor fafaragó mesterre, akinek keze nyomát már több alkotás viseli Csákberényben. Ilyen például az őszi bornapon felavatott Szent Orbán szobor, amely az orondi borosgazdákat és persze a termést védi a rossz időjárástól, egyéb károktól.


A készítő tehát már adott volt, s ekkor jött Vécsei László polgármester, aki magánfelajánlásként vállalta a költségeket. Az új, gyönyörűen megmunkált betlehem így elkészült, s már advent első vasárnapja óta várja a szívükben-lelkükben melegedni vágyókat. József és Mária alakján kívül állatfejek is feltűnnek, ahogy bekukucskálnak a szent családhoz.
- Egyre többen jönnek el a vasárnapi gyertyagyújtásokra, olyanok is, akikről ugyan tudtuk, tudjuk, hogy a faluban élnek, de akik eddig egyetlen közösségi megmozduláson sem vettek részt. Most pedig együtt készülünk az ünnepre, az óvodások, a református és a katolikus egyház, no meg a vöröskereszt helyi szervezete lelkesen szervezi a műsorokat. Szerintem már ezért is megérte - mondta Sáfránné Irén.
A betlehem-készítésnek valóban közösségformáló, összetartó ereje van. Ezt bizonyítja a seregélyesi jászol is, amelyet a Szőlőhegyen, a régi iskola közelében lévő udvarba állítottak fel a helyiek. Kajos Istvánné, önkormányzati képviselőként, s szőlőhegyiként is örömmel árulta el, az ember nagyságú betlehem nagy sikert aratott.


- Mi, szőlőhegyiek időről időre összefogunk, takarítottuk már a falut, karácsonyfát díszítünk minden évben, s most először Betlehemet is készítettünk - mondta Kajos Istvánné. Szőlőhegy a község szívétől távolabb esik, ennek ellenére a helyiek többsége már látta a betlehemet, amelynek szépsége épp abban rejlik, hogy „egy fillér nélkül hozták össze”. - Pénzünk nem volt, az utcában élők mégis úgy határoztak, megépítjük a megálmodott jászolt. Ruhákat, babát, maszkokat, s egy hatalmas műanyag tehenet is szereztünk. Szalmát is kaptunk, s három hét alatt végül elkészült a betlehem. Az ötletgazda egyébként Sinka Krisztina volt, hozzá csatlakoztunk Kulcsár Tamásnéval. Persze ötleteket, támogatást, ruhákat, s sok-sok biztatást kaptunk a munka közben, most pedig az elismerést - tette hozzá Kajos Istvánné. Megjegyezte, hagyományteremtő szándékkal készítették el a jászolt, talán tavasszal ismét meglepik a falubelieket. Addig pedig készülnek Mindenki karácsonyára, amelyet december 17-én tartanak meg, s amelyen ruhákkal, játékokkal, süteménnyel ajándékozzák meg egymást a szőlőhegyiek, segítenek az itt élőknek, egymásnak, amiben csak tudnak - fűzte végül hozzá.    
 
Közös percek

Az ünnepek közeledtével egyre többen vágynak arra, hogy a karácsonyi hangulatot, melegséget varázsoljanak otthonukba, környezetükbe. A betlehemkészítés és –állítás dolgos napjai izgalmat hozhatnak életünkbe, az együtt töltött percek, órák alatt szoros kapcsolatok, barátságok is szövődhetnek. Az ünnepek formálnak bennünket, talán egy rövid időre jobbá, türelmesebbé válunk. Toleránsabbak vagyunk másokkal. Csupán a város zaját, a zsúfolt áruházakat érdemes elkerülni. Mert az ünnep előtt jobb, ha az iskolák, óvodák, templomi közösségek, helyi önszerveződő lakóközösségek, felnőttek és gyerekek összefognak, együtt alkotnak. Amikor aztán felgyúlnak az öröm fényei, melegség tölti meg szívünket. S alig múlik el a karácsony, már a jövő évi Betlehem készítését tervezhetjük. 

Miskei Anita jegyzete

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!