A Balatoni úti kereszteződés átépítésére újra pályázni kell

Székesfehérvár - Már korábban elkészült a Rádió és a Balatoni út csomópontjának átépítése terve, de pályázaton legutóbb nem sikerült pénzt nyerni rá. Talán jövőre?

Házi Péter

Igen sok, elsősorban közlekedési kérdés merült fel a lapunk által rendezett maroshegyi fórumon. Többen is panaszolták, hogy a Rádió útról szinte lehetetlen kihajtani a Balatoni útra, pláne, ha az ember Szabadbattyán irányába szeretne fordulni, mert itt még gyorsítósávja sincs a főútra kanyarodóknak. A gyalogosok szemszögéből pedig az a probléma, hogy amióta az autópályadíj megnőtt, sokkal többen használják a régi főutat   -azaz így a Balatoni utat - s  nehéz átkelni azon. Mint az önkormányzat közlekedési irodájától ezzel kapcsolatban megtudtuk, a  területen az utóbbi időben több gyalogos-átkelőhely is létesült középszigettel. A Rádió úti csomópont fejlesztésének terve is elkészült, megvalósítása sikeres pályázat esetén lehetséges. Sajnos ebben az évben a közösségi közlekedés fejlesztésére kiírt pályázaton nem nyert a város, pedig ebben szerepelt a csomópont átépítése autóbusz-öblök létesítésével és a járulékos munkákkal. A jövő évi ismételt pályázatra tesz javaslatot az iroda, erről a közgyűlésnek kell döntenie.

A Borszéki úton lakó Gelencsér Andrásné azt nehezményezte, hogy az ígéretek ellenére továbbra sincs az utcában buszközlekedés. Mint megtudtuk, a vasút melletti átkötő út megépítése még napirenden volt akkor, amikor tizenöt évvel ezelőtt a Borszéki út elkészült,  de a fejlesztéseket az akkori városvezetés leállította az autóbusz-járatok elleni lakossági tiltakozások miatt. A Székesfehérvár-Boba vasút fejlesztése során a vasút melletti út kiépítésének ügye felmerült. Új tanulmánytervek és engedélyezési készítése van folyamatban, amelyeket a nyáron lakossági fórumon be is mutattak.
Az Oravicai  utcában lakó Kovács Ferenc a járdát hiányolta. A közlekedési iroda ígérete szerint a városgondnoksággal közösen megvizsgálják  a járdaépítés lehetőségét ezen a területen.
Ács Ferenc (Tasnádi utca) kiemelte, a Balatoni úton befelé jövet csak az étteremnél jelzi tábla, hogy lakott területről van szó, ezért a kocsik itt állandóan száguldoznak. A szakiroda megígérte,  a lakott területet jelző táblák néhány héten belül kijebb, az elkerülőhöz közelebb kerülnek.
Örül a Rádió út felújításának Czimmer Gábor, ám, mint mondta, vizesárkot kell ugrania, ha át akar kelni a túloldalra. A magyarázat szerint az út vízelvezetését szikkasztó árokkal lehetett megoldani, ezért épültek ezek meg. A közvilágítási oszlopok mellett van elegendő hely az átkelésre,  egy helyen kerekesszékkel is megoldható ez!  A parkolóhelyek kialakítására a lakóépületek mellett van lehetőség, tereprendezéssel -zúzottkőterítéssel - ez megoldható. Az ügyben a városgondnoksággal és a területi képviselővel egyeztetni fog a közlekedési iroda és a költségvetés tervezése során javaslatot tesz majd erre.
- A Vásárhelyi úton  még jó párszáz méternyi szakasz hiányzik az útból, ez mikorra váható? - tette fel a kérdést a fórum egy másik résztvevője.
 A válasz szerint ezen a területen a fejlesztés a Sóstó Ipari Park  feladata lesz, ha történik az út mellett valamiylen fejlesztés, beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!