Történelmi esély - terítéken a Kárpát-medence gazdasági integrációja

Mór - A Kárpát-medence gazdasági intergrációja nem képzelhető el a magyar gazdaság növekedése nélkül - hangsúlyozta Matolcsy György miniszter a pénteki gazdasági fórumon.

B. Kiss László

Illusztris vendégek részvételével tartottak  Kárpát-medencei gazdasági fórumot pénteken Móron, a Wekerle-emlékév keretében. A szervezők a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK), a Magyar Közgazdász Társaság megyei szervezete és a Fejér Megyei Hírlap voltak.


Közhely, de ha nincs Trianon, akkor most Brüsszel helyett Budapestet vagy Pozsonyt emlegetnék - fogalmazott megnyitó beszédében Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke arra utalva, hogy  a  békeszerződés az ország    dinamikus gazdasági fejlődését is derékba törte. - Trianonnal nem  csak a gazdasági potenciál jelentős része, de a belső piac kétharmada is elveszett. Ennek a gazdasági erőtérnek a visszaállítása elemi érdekünk. Ez ügyben már egy 20 milliárdos fejlesztési alap is  csodákat  tudna tenni - fejtette ki Radetzky Jenő, aki javasolta: a Kárpát-medence gazdasági programot  a dualizmus korának nagyszerű, móri születésű államférfiáról Wekerle-tervnek nevezzék.  A fórumon  előadást tartott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is. Ebben arról beszélt, hogy új történelmi esély kínálkozik a Kárpát-medence számára. Ez összefügg azzal, hogy az Európai Unió déli, délnyugati sávja elveszítette korábbi lendületét, s a Baltikumtól a Fekete-tengerig és az Adriáig terjedő terület válhat a világgazdasági versenyben nem éppen éllovasnak számító Európai Unió motorjává. Ennek a területnek a központját pedig a Kárpát-medence jelenti. A Kárpát-medencei integráció azonban nem képzelhető el a magyar gazdaság növekedése nélkül - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint a tudás, a tehetség megbecsülése, és az erkölcsi megújulás jelenti a Wekerle-terv aranyalapját.  Budapest kezdeményezésére várnak a határmente gazdasági szélárnyékban élő lakói is - mondta el elő adásában Duray Miklós, a felvidéki  közíró, politikus.


A pénteki Kárpát-medencei gazdasági fórumon vette át a gróf Zichy Jenő Szakképzés Díjat Madlerné Kiss Ágnes, a Lucullus 3. Kft. ügyvezető igazgatója, és Köpf Jenő, az AIKSZ Zrt. elnök vezérigazgatója. Az FMKIK által alapított díjat első ízben ítélte oda a kamara elnöksége. A   díjjal a két kitüntett az  ipartanuló-képzésben -  különösen a gyakorlati képzőhelyek kialakításában  játszott kiemelkedő  szerepét honorálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!