Gazdaságpolitika, határok nélkül

Mór - Csütörtökön borvacsorával vette kezdetét az a közgazdászkonferencia, amely a Kárpát-medencei gazdasági térség fejlesztésének lehetőségeiről szól. A szervezők az eseményt Wekerle Sándor emlékének szentelik.

Fejér Megyei Hírlap

A gazdaságpolitika határok nélküli,  a Kárpát-medence egy gazdasági térség  - véli Radetzky Jenő, Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) elnöke,  a Kárpátia magyar-román vegyeskamara alapítója,  alelnöke. Az egész napos programot kínáló gazdasági fórum, amelyet a FMKIK Enterprise Europe Network irodája,  a Fejér Megyei Hírlap és a Magyar Közgazdasági Társaság Fejér Megyei Szervezete hívott életre, hatalmas érdeklődésre tart számot. A móri Wekerle Sándor Emlékév sorozatába illeszkedő konferencia a  móri születésű, háromszoros miniszterelnök és a pénzügyi mellett számtalan tárcát vezető szakpolitikus példáján keresztül  a mai kérdésekre keresi a választ.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter védnökségével szervezett konferenciának, ahová  a határon túlról is többek érkeznek, olyan neves előadói lesznek, mint   Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Nagy Ágnes a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja, Duray Miklós politikus, közíró, Pásztor István Délvidék tartományi kormány-alelnöke, Csath Magdolna, a Kodolányi János Főiskola tanszékvezetője, Szakáli István Loránd, az NGM főosztályvezetője, Thomas Radil, a Sopron Bank Zrt. vezérigazgatója és  Pal Ciotlaus,  a RománMagyar Közgazdasági Társaság alelnöke.


Wekerle Sándor  a  Magyar Közgazdasági Társaság alapítója volt, de nem csak ezért támogatjuk a rendezvényt - Mondta Madarász László, a Korona Zrt. vezérigazgatója, a közgazdasági társaság megyei szervezetének vezetője. Wekerle idején is hasonló válság volt, mint ma, s ma is jó lenne, ha önmagában a növekedés kisegítene ebből a nehéz helyzetből,de úgy tűnik, ez ma önmagában nem elég, tényleges adósságcsökkentésre is sor kell, hogy  kerüljön, s ez az, ami  megerőltető - vélte a szakember.
-  Örülünk, hogy a Wekerle emlékév alkalmából Mór adhat otthont a Kárpát-medence közgaszdászai találkozójának - mondja Törő Gábor,  a Wekerle Emlékbizottság elnöke, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő. -  Amilyen helyzetben az ország jelenleg van, szükségünk van minden pozitív tapasztalatra, s azt gondolom, a szomszéd országok is rendelkeznek ilyenekkel. Az elmúlt időszak nemzetközi élelmiszerbotrányai is indokolják a megyei önkormányzat kezdeményezését, a Fejér termékek előtérbe állítását. Még az elején vagyunk a dolognak, jogi feltételek is vannak, de a kezdeményezésünkről majd beszámolunk a pénteki konferencián és kiváncsiak vagyunk arra, hogyan csinálják ugyanezt Szlovákiában és Romániában - hangsúlyozta.
- Fejér megye gazdasága ma is ezer szállal kötődik  a határon túli területekhez. Nagyobb cégeink saját leányvállalatokat hoztak létre  a szomszédos országokban, de  a kisebb vállalkozások is felismerték azt, hogy e természetes piac, különös tekintettel arra, hogy  a nyelvi nehézségek sem akadályozzák az együttműködést, kiválóan alkalmas  a terjeszkedésre, erősödésre. Főleg a fiatalabb korosztály vállalkozik így.
Véleményünk szerint a magyar cégeknek kivételes lehetőségei vannak a terjeszkedésre a Kárpát-medencében, de azon túl is, az egész Közép-Európai régióban. A határainkon túl élő magyarok révén otthon érezhetjük magunkat Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában, Szerbiában, de még Szlovéniában is. A magyar cégeket, akár mint beruházó, vagy munkáltató szívesen fogadják mindenütt. A magyarok legendás rugalmassága pedig nagy előny abban, hogy alkalmazkodni tudjunk a különböző gazdasági feltételekhez, szabályokhoz, kulturális különbségekhez - mondta Major Péter, a Metalobox ügyvezetője.
Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerint bár vannak biztató jelek az élénkülésre, a helyzet még nem rózsás. - A munkanélküliség magas aránya, a vállalkozásokra nehezedő adminisztratív terhek, a beszűkült belső piacok lassítják a talpraállást. Az innováció, a technológiai fejlesztés lehet az egyik kitörési pont, hiszen az új termékek potenciálisan új piacokat, vevőket jelentenek. A Masterplastnál úgy látjuk, hogy érdemes megpróbálkozni a keleti expanzióval. Ennek jegyében oroszországi megjelenésre készülünk, ez a tervek szerint az idei év végére megvalósul - tette hozzá.

Szerintem...

Nehéz úgy a Kárpát-medencéről beszélni, hogy az ember ne akasszon le kritikát. Az egyik oldal az irredenta,  a másik az idegenszívű jelzőt dobálja meggondolatlanul. Pedig ha racionálisan, amúgy wekerlésen nézzük a dolgot,  a napnál is világosabb, hogy a Pannon-medence - ahogy a világ többi nyelvén térségünket ismerik - egy gazdasági térség. Éppen úgy, mint ahogy a földtani Mezőföld is egy egység, attől függetlenül, hogy  a Duna melyik partjára esik.
A gazdasági kapcsolatok mindig átlépték a határokat, és legyünk őszinték: az egységes Európa intézményesítése is csupán  a valósághoz igazodik. A ma gyakran pejoratív éllel emlegetett józan ész, a szatócs vagy Wekerlére még elismerően alkalmazott finánc jelző nagyobb hasznára van a nemzetnek, mint sok hagymázas, köldöknéző eszme. Ha valami, akkor éppen ezek a gazdasági kapcsolatok bontják majd le a trianoni határokat.

Klecska Ernő

A konferencia részletes programja itt olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!