Üldözik a fatolvajokat - Ellenőrzés, tűzifaosztás, sikerdíj a megelőzésért

Mezőfalva - Az erdővédő „kommandó” idén is demonstratív ellenőrző akciókkal és szociális tűzifa osztással próbálja elejét venni az illegális fakivágásoknak. Tavaly sikeres volt az együttműködés.

Körmendi Erzsébet


Az idei már a harmadik téli fűtési szezon lesz, amikor a mezőfalvi önkormányzat kezdeményezésére és koordinálásával  a rendvédelmi szervek, az erdő- és földművelők összefognak  hadjáratot indítanak  a terménytolvajok és az erdőkben illegálisan fákat kivágók ellen. Az akció frontemberei találkoztak tegnap a mezőfalvi községházán, és megbeszélték az erdővédelmi tervüket, amely idén (is) az  októbertől jövő márciusig tartó kritikus időszakot öleli fel.

- Két évvel ezelőtt egy teljes fasort irtott ki valaki Mezőfalván  másfél millió forintos kár okozott a tettével. Azóta eljutottak oda, hogy a község  körzetében - a Vadex terültén - tavaly nem volt illegális fakivágás.  Márok Csaba polgármester szerint a múlt évi sikerhez hozzájárult az is, hogy a térségben egyedülálló kezdeményezésként szociális tűzifát oszthattak a rászorulók körében. Kisteleki Péter, a Vadex Zrt. vezetője javasolta, figyeljék a BM-rendeletet, mert idén is igényelhetnek  majd  az önkormányzatok szociális tűzifa-támogatást. Továbbá a zrt. engedélyezi az ágak, gallyak összegyűjtését, mert az a tapasztalat, hogy ellenkező esetben a mély szegénységben élők nagy  károkat okozhatnak az erdőkben, ha tüzelőnek derékban kivágják a vastag fákat. A Vadex vezetője és a tanácskozás többi résztvevője is  örült, hogy a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság invitálására a szomszédos terület, a sárbogárdi kapitányság képviselője is részt vett a megbeszélésen, mert  az összefogás kiszélesítésével az eddigieknél is hatékonyabban léphetnek fel a tolvajokkal szemben. A mezőfalvi akció jó példa lehet a sárbogárdi körzetben is, ahol főként  Káloz, Sárszentágota és Sárkeresztúr térségében akadnak gondok. Kuti Attila rendőr százados, a dunaújvárosi kapitányság közrendvédelmi alosztályának vezetője elmondta, tavaly huszonnyolcszor ellenőriztek, ebből tizenkettő volt Mezőfalvánál. Tizenhárom esetben tettek szabálysértési feljelentést lopás miatt, és tíz ügyben vettek őrizetbe gyanúsítottat  szabálysértés miatt.

Kisteleki Péter szerint a szabálysértési őrizetnek jelentős visszatartó ereje van. Elismeréssel szólt az összefogásról, amelynek látható eredményei vannak a térség erdőiben. Bebizonyosodott: tényleg csak akkor lehet megvédeni a határt, ha a társszervek intézkedésekkel és demonstratív ellenőrzésekkel  vállvetve védik a vagyont.

Katona József, a Mezőfalvi Zrt. vezető három terepjárót és szakszemélyzetet ajánlott fel az erdei ellenőrző akciókhoz, mi több,  sikerdíjat is kitűzött  az erdők védelmében: jelentős pénzjutalmat ajánlott fel a zrt. annak  a rendőrnek, aki károkozást derít fel vagy akadályoz meg a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!