Motoron - ősszel is

Székesfehérvár - Igazi élményt nyújtanak az őszi hónapok a motorosoknak, ám a változékony időjárás és a vadak vonulása szerezhet kellemetlen perceket. Készüljünk fel a váratlan helyzetekre! - Jakli Attila szerint.

Miskei Anita


- Gyönyörű őszi tájon lélegzetelállító élményt nyújthat a motorozás. A túramotorozás ebben az időszakban élvezhető leginkább, hisz az időjárás többnyire kedvező, a húsz fok körüli hőmérsékletben motoros és járgánya is emlékezetes perceket, izgalmas kalandokat élhet át. Nem szabad azonban megfeledkezni a motorozás legfőbb kellékeiről, a sofőrt és utasát védő ruházatról, bukósisakról, kesztyűkről és protektorokról - hangsúlyozta Jakli Attila, az egyik fehérvári motorkereskedés vezetője.
- Az utóbbi időszakban a motorozás kedvelői is komolyabban odafigyelnek biztonságukra, s ez öltözetükben is megmutatkozik. A nyári ruházatot azonban ősszel érdemes kiegészíteni, ugyanis változékonyabb az időjárás, nem csak hűvösebbre fordul, de például az esőzésekkel is számolni kell. Ezért érdemes a mindössze néhány dekát nyomó, s kicsire összehajtható vékony vízálló ruhát becsomagolni. Az overallba egyszerűen belebújhatunk, ráadásul plusz védelmet nyújt, hiszen foszforeszkáló csíkkal látják el, így jobban észrevehető viselője még a szürke, esős időben is  hangsúlyozta Jakli Attila. Hozzáfűzte, a mai modern motoros ruhákba egyszerűen becipzárazható egy termo bélés, ami megfelelő meleg viselet. Egy hosszabb távú őszi túra elmaradhatatlan kelléke. Az őszi hónapokban már a sötétített plexijű bukósisakokra sincs szükség, helyettük a víztiszta plexi ajánlott. A ruházat mellett a külső körülményekre is oda kell figyelni. Az őszi hónapokban nagy veszélyt rejtenek a vadak, a vadbalesetek szereplői, áldozatai lehetnek a motorosok épp úgy, mint az autóban ülők.
- Kora ősszel a fiatal rókák kikerülnek az alomból és el-elkószálnak, gyakran balesetet okozva. Számítani kell rájuk éppúgy, mint az őzek, majd szarvasok párzási időszakára. Főképp hajnalban és sötétedéskor indulnak el, s rohannak akár az úttesten is át. Mindemellett a mezőgazdasági gépekről lehulló gabona is galibát okozhat. Egyrészt a fácánokat csalogatja az útra, másrészt csúszásveszélyt idézhet elő - mondta a motorosbolt vezetője, aki maga is motorozik. Gyakorlott sofőrként azt vallja, fel kell készülni a lehetséges veszélyekre, így könnyebben elkerülhetők a balesetek.  Nagyon fontos, hogy az utak nem csak a korai fagyok, hanem a lehulló falevelek miatt is csúszhatnak, ilyenkor tehermentesíteni kell a kerekeket, hogy elkerüljük a balesetet. Arra is érdemes odafigyelni, hogy ősszel hamarabb sötétedik. Az esti órákban nehezebb motorozni, mert romlik a sofőrök egyensúlyérzéke, hiszen nem látják a vízszintest, a horizontot, s könnyen dülöngélhetnek. Autóban persze éppúgy nehezebb helyt állni, de ott nem érezzük annyira egyensúlyérzék vesztésünk hiányát  tette hozzá a szakember. Azt is megjegyezte, ha 5-7 Celsius alá esik a hőmérséklet, érdemes eltenni a járművet. Hidegben szervezetünknek, ízületeinknek sem esik már olyan jól a motorozás, fázhat derekunk, csuklónk, ráadásul a motorkerékpár gumiabroncsainak tapadása sem megfelelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!