„Mentes” receptkönyv - A legújabb kiadványunk hetedik a sorban

Székesfehérvár - A Pannon Lapok Társasága felhívására ismét több száz receptet küldtek be a négy megye lapjának olvasói. „Mentes” ételek leírását kérte a kiadó, majd kétszáz küldőtől 900 kiváló recept érkezett.

Kovalcsik Katalin


A hetedik kiadvány nem csupán attól különleges, hogy felsorakozhatott látványban, minőségben idősebb testvéreihez, hanem azért is, mert ételallergiások számára ajánlott étkeket tartalmaz. A majd kétszáz olvasó - Zala, Vas, Veszprém és Fejér megyéből - saját konyhájában megtapasztaltak alapján fogott a receptküldéshez. Sajnálatos módon  napjainkban egyre több az ételallergiás, akinek szédhidrátszegény, laktózmentes, gluténmentes ételt kötelező fogyasztania, de vannak, akik a tejfehérjére allergiások és olyanok is, akik önként vállalták a vegetáriánus életmódot.  Az egyik választást tiszteletben tartjuk, a többihez kényszerűségből alkalmazkodik a család az érintett ételallergiás érdekében. A helyzet nem tragikus, mentesen is lehet élvezetes finomságokat készíteni.A könyvpiacon válogatva az ember több száz receptkönyvet lapozgathat, de olyat nem gyakran, amelynek szerzői közt napilapok előfizetőinek neve sorakozik. A Pannon Lapok Társasága két évvel ezelőtt adta ki első receptkönyvét, amelyben desszerteket kínáltak. A kiadvány karácsony előtt jelent meg, 25 ezer példány fogyott el belőle. – A sikeren felbuzdulva gondoltuk úgy, hogy érdemes olvasóinkhoz fordulni, új és újabb kiadványokhoz recepteket kérni tőlük – mondta tegnap a könyvátadáson Elekes András, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője. – Az első kiadványt követte a hagyományos étkek könyve, érkezett a könnyű nyári, azután a halas, vadas, majd az ünnepi, végül a villámgyors, amiről úgy tudom, nagyon sokan kedvelik. A hetedik tervezésekor úgy gondoltuk, érdemes belevágni egy olyan öszszeállításba, amely az úgynevezett „mentes” ételek kategóriáját foglalja magában. Lapozgatva a legújabb könyvet, nem érzem, hogy ezekből az ételekből bármi is hiányozna, hogy nem fogyasztanám ugyanolyan jó étvággyal, mint a nem mentes fogásokat. Hasonló véleménnyel vannak a szerzők, az olvasóink is, akik a különböző ételek összetevőire érzékeny családtagok miatt megtanulták hogyan kell tej, tojás nélkül, gluténmentes lisztből, szénhidrátmentesen is jó ízű levest, második fogást, süteményt varázsolni a család asztalára. – Nem könnyű, a tanulóidő néha nem csupán anyagi áldozatot, hanem türelmet is igényel – mesélte Farkasné Bojtor Mária, aki a gluténmentes ételekben gyakorlottnak mondhatja magát. Receptje a rizslisztes smarni, de a kötetben negyvennégy gluténmentes étel leírása található. Hasonló terjedelemben kerültek be a tejfehérjementes, a tojás nélküli, a laktózmentes, a szénhidrátszegény étkek, valamint külön fejezetben találjuk meg a húsmentes finomságokat.

A könyv szerzői között vannak olyanok, akik első alkalommal szánták rá magukat a receptküldésre. Czinka-Hajdu Kata, Farkasné Bojtor Mária, Szabadkai Tünde és Viola Istvánné már nem szeretne kimaradni a következő kötetből sem. A „régi” szerzők is szívesen vállalták a receptküldést. Az agárdi Baricza Tiborné hétkönyves, a bodajki Janus Józsefné, Hossó Anita, a kincsesbányai Mezei Istvánné, a csóri Kucziné Faddi Éva, a baracsi Szadeczkiné Rédl Julianna, Katona Mihályné, az úrdihai Csörgő Lajosné sem először küldte be receptjeit a válogatásra. A most megjelent könyvhöz 900 receptből kellett kiválasztania a szakembereknek azokat, amelyek helyet kaptak a nyomtatásban. A mentes ételek könyvéhez küldték be a legtöbb receptet olvasóink a négy megyéből, ami azért is érdekes, mert a megszokottól eltérőt mindig nehezebb felfedezni, elkészíteni, mint a hagyományos öszszetvőkből állót. Ezért is értékes, megbecsülendő ez a szakácskönyv, sokaknak nyújthat segítséget a „mit főzzek ma?” kérdés megválaszolásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!