Megyeváltás: Ercsi Fejérből Pesthez kerülne?

Ercsi - Jelenleg még csak képviselői felvetés, hogy a kisváros Fejér megyéből átkerüljön Pest megyéhez. Az önkormányzat addig érdemben nem foglalkozik az üggyel, míg meg nem ismerik a lakosság véleményét.

Tribolt Lajos

A városi önkormányzat ülésén Wimmer Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő vetette fel a megyeváltás lehetőségét, vagyis azt, hogy Ercsi Fejérből Pest megyéhez tartozzon. A képviselők úgy döntöttek, hogy az ügyről megkérdezik a lakosságot.
- Amikor a településen élők úgy érzik, hogy hátrányok érik őket Fejér megyében, akkor mindig felszínre kerül az ötlet. Így volt ez 2004-2005 körül is - mondta Szabó Tamás polgármester. - Megkérdezzük az embereket .


 - Nem csak az én ötletem volt, sok városlakóban és több képviselőben is felvetődött a gondolat, ezért vetettem fel a testület ülésén  - közölte Wimmer Sándor. 
-  Elvették tőlünk a kistérségi központi szerepet, majd a járási székhely is Martonvásár lett.  Pedig oda nem jó a közlekedés. Ennél még a dunaújvárosi járás is jobb lett volna, mivel oda a vasúti és autóbuszos közlekedés is jó. Sajnos az már így is nagy járás lett, oda nem kerülhetünk.

 A képviselő arról is beszélt, hogy a járóbeteg ellátó központra sem akar fizetni a többi működtető önkormányzat.
 - Ha itt a megye szélén nem fogadnak el bennünket, akkor miért ne próbáljuk meg a szomszéd megyében?
 A lakosság egyébként ezer szállal kötődik Pest megyéhez, hiszen Százhalombattára, Érdre, Budaörsre, Budapestre járnak dolgozni, ott tanulnak, ott intézik banki ügyeiket. A százhalombattai Mol  telephelye átnyúlik Ercsibe is, a cégnek sem jó, hogy sok fejlesztési és egyéb engedélyt két megyében kell minden alkalommal beszerezniük.
 - Csak felvetettem a dolgot, de mondjon véleményt a lakosság és döntsenek ők  - mondja a képviselő.
A lakossági fórum október 25-én 18 órakor lesz a művelődési házban.

Fejér megyében a rendszerváltás óta általában akkor változott a települések száma, amikor egy-egy településrész önállósodott. Az egyetlen kivétel 1999, amikor Szárliget Komárom-Esztergom megyéhez került. Ők viszont szomszédosak Tatabányával.
A megyeváltás egyébként nem egyszerű, Balatonvilágos példája mutatja, mi minden is kell hozzá.

Egy megyeváltás hosszú folyamata

A megye határai mellett most zajlik egy megyeváltási ügy. Balatonvilágoson a testület kinyilvánította szándékát, hogy Veszprém megyéből Somogyhoz kerüljenek. A januárra kiírt népszavazás eredménytelen volt a kevés résztvevő miatt, ám az önkormányzat élve törvényes jogával, folytatta a folyamatot. A két megyei önkormányzat véleményezte és támogatta a helyi önkormányzat szándékát, így a dokumentumok a veszprémi kormányhivatalba, majd az illetékes minisztériumba kerültek. A kormány ezekben a hetekben nyújta be javaslatát az Országyűlésnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!