Közösségellenes lesz a guberálás

Székesfehérvár - Büntessék, aki félmeztelenül jár az utcán, aki túl sokáig járatja fölöslegesen kocsija motorját, vagy azonos neműek rendezvényeit hirdeti nyilvánosan. Ilyen javaslatokat is tettek az önkormányzati képviselők a legutóbbi közgyűlésen.

Kocsis Noémi

Sorra alkotják meg az állampolgárok kirívóan közösségellenes magatartását szankcionáló rendeleteiket a települési önkormányzatok. Székesfehérvár képviselő-testülete csütörtöki rendkívüli ülésén fogadta el az ide vágó tervezetet  - némi vitát, értelmezést követően.

Vajon miért vették bele a tervezetbe azt, ha a piaci árus valamennyivel túllépi a megszabott másfél négyzetméteres árusítóhelyet? - vetette fel az egyik képviselő. Ez inkább a piac belső rendjét zavarhatja, semmint a közösség egészét. Ám ugyanakkor hogy-hogy nem került bele a szövegbe például annak szankcionálása, ha valaki egy játszótéren letolt nadrággal a szükségét végzi?


A szabálysértési törvény áprilisi változásával egész sor magatartást, illetve cselekményt vett ki az országgyűlési döntés az önkormányzatok hatásköréből, ám ezeket akkor is szabályozni kell valamilyen módon - ezért a helyi rendelet-módosítás. Igen sok cselekményt és magatartást már korábban leszabályozott a fehérvári testület is (például a temetők rendjét, vagy a közterület használat eseteit).

Mint kérdésként felmerült, kaphat-e az állampolgár türelmi időt a módosulások alkalmazásához - a választ Bóka Viktor jegyző adta meg az ülésen: volt elég idő a jogkövető magatartásra, hiszen 2000-2009 között megalkotott szabályokról van szó. Így nem került be most az új rendeletszövegbe az azonos neműek rendezvényeit népszerűsítő tevékenység és a közterületen félmeztelenül sétálgatás sem, mivel ezeket már korábban megalkotott, a közerkölcs megsértéséről szóló, magasabb rendű jogszabály rendezi.

Viszont volt már téma korábban is a guberálás és kukázás - ezekben most állást foglalt a grémium, miután a szabálysértési törvény eddig nem rendelkezett. Tehát: kirívóan kirívóan közösségellenes magatartást valósít meg az, aki a közszolgáltató által kihelyezett hulladékgyűjtőből vesz ki dolgokat. Bírságolható a jövőben az is, aki a szervezett lomtalanításra kitett lomokat kiguberálja.
Ami a gépkocsik indokolatlan motorjáratását illeti, a jegyző úgy reagált az ülésen: egyetlen polgár sem tett még hivatalos panaszt ezügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!