Vörösmarty Színház: Kuna Károly kapta a legtöbb szavazatot az igazgatói posztra (frissítve)

Székesfehérvár - A Vörösmarty Színház közalkalmazottai tegnap hallgatták meg a teátrum igazgatói székére pályázó tíz jelöltet. Valamennyi pályázó ott volt, a nézőtéren azonban nem ültek sokan.

Szabó Zoltán

 Az igazgatójelöltek ugyanis a nagyszínpadon vagy  előtte mutatkoztak be.  A száznál több közalkalmazott   durván harmada érezte fontosnak, hogy  tanúja legyen  a találkozásnak,  ami  elgondolkodtató. Tán  beleuntak kicsit, hogy  harmadszor is részesei legyenek  az újabb igazgatói előadásnak. Talán ez volt az oka, hogy kérdést is elvétve tettek fel. Egy éve a fehérvári önkormányzat megvonta a bizalmat Vasvári Csaba  igazgatótól,  azóta  ideiglenesen Quintus Konrád   irányítja a teátrumot.  Időközben volt már két sikertelen pályázat, ez  tehát  egy éven belül a harmadik menet.



Most tízen  pályáztak a székre, köztük egy anonim aspiráns is. Tegnap délután bizonyossá vált, ami addig csak sejtés volt: az anonimitás Quintus  Konrádot  takarta. A közalkalmazotti tanács elnöke, Juhász Illés szólította színpadra  a jelölteket. Elsőként Bata Jánost, a Vörösmarty Színház színművészét. Ő  biztonságot, folyamatosságot szeretne, és mindenekelőtt a nézőszám emelését. Szerinte  a művészeti irány nem rossz, az viszont a gyakorlatban dől el, hogy az operatív igazgató gazdasági reformjai beválnak-e.  Igazgatóként  a konszenzust segítené, és nagyon szeretné,  ha a színházban  nem jelenne meg a politika.
A  film- és színházi rendező Kamondi Zoltán  következett.  Pályázatának főbb elemei közül az  összművészeti központ  elképzelésről is beszélt.  A színház mindenféle művészeti ágnak helyet adhatna, az előadásokban pedig  fontos szerepet kapnának a multimédiás  technikák.  Ami a tásulatot illeti,  koprodukciókban gondolkodik  kőszínházzal (Katona József Színház),  független társulattal (Pintér Béla Társulat)  és  produkciókkal.  Kamondi karakteres társulatot akar, nem hisz a  sztárszínészek vendégjátékában.
A Vörösmarty Színház nem sikeres, fogalmazta meg véleményét Kárpáti Norbert  színművész.  Ez a vezetés hibája, véli,  ezért  keményen meg kell újulni művészileg és a marketingben. Kijelentette, hogy ő tiszteli a teheséget, és ígérte, hogy mindenki marad. Azt is, hogy az épületet jobban kihasználják.

Többedszer pályázott már Kuna Károly  színművész, aki  nem  akart hosszabban beszélni.  Annyit jegyzett meg, hogy  fontos a vezető személyisége, az, hogy e falak között próbáljanak meg emberek maradni.  
A mester és tanítványa  a címe Mihályi Győző  színművész pályázatának, utalva arra, hogy neki és munkatársainak jó  mesterei,  támogatói voltak-vannak.  Mihályi  a nagyszínházban a népszerűbb  műfajokat mutatná be,  a  Pelikánban  kamaradarabokat, kísérletező  előadásokat, a stúdióban és a kávézóban irodalmi esteket. Versmaraton, internet színház is  foglalkoztatja.



A  színház megbízott igazgatója, Quintus Konrád sem töltötte ki a neki  jutó bemutatkozási időt.  Ő is pályázott már, elképzelései nem változtak. Mint mondta, van, aki kedveli őt, van, aki nem,  de a lényeg, hogy továbbra is az igényes  munkában hisz. 
Művészeti tanács segítené Réthly Attila  rendezőt. Tagjai: Miklósa Erika énekművész, Lőrinczy György  producer és  testvére, Lőrinczy Attila  dramaturg.  Réthly  szerint a színház  esztétikai kérdés, nem a mi, hanem a hogyan a fontos.  A nagyszínházat a lehető legszélesebb műfaji skála jellemezné, a Pelikánt  mobil színházz formálná, független produkciókkal.
Ekkora város, három játszóhellyel sokkal több előadást érdemel,  jelentette ki Romvári Gergely rendező, díszlettervező.  Némi túlzással már csecsemőkortól a színházhoz kellene szoktatni a fiatalokat.   Romvári mániája a zene,  ezért az operett  és a musical nem hiányozhatna   a  repertoárból. Az évi 20 előadásból 12-15 saját,  a többi befogadott lenne.
 Közérthető művészet, nemes szórakoztatás - ezek Seregi Zoltán rendező  pályázatának sarokpontjai. Dolgozatának fontos eleme a   rugalmas produkciós játékrend kialakítása. Ez nem gagyit jelent,  hanem igenis minőséget. Úgy véli, hosszabb távon a fehérvári  teátrum 3 tagozatú lehetne,  így  idővel akár  nemzeti színház címet is kaphatna.
Amellett, hogy  eddigi pályájáról is beszámolt, Szikora János  rendező megjegyezte: nem az elmélet, az esztétikai hitvallás a lényeg, hanem az, hogy abból a gyakorlatban mi valósul meg. Munkatársaival együtt  vallja, hogy   a kiváló magyar regények pompás drámai alapanyagok, több évre előre  eltervezték, mit állítananának színpadra.  
   
A  színházi közalkalmazottak végül szavaztak:  Bata János  3, Kuna Károly 9, Mihályi  Győző 3, Quintus Konrád 1, Réthly Attila 1, Romvári Gergely 2, Seregi Zoltán 1, Szikora János 3 voksot kapott.
A történethez tartozik, hogy az igazgatói megbízatás augusztustól él, így az első évadot készen kapja az új főnök, csak le kell vezényelnie.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!