Indul a szezon, április 11-én rajtol a Bringázz a munkába! kampány

A tavaszi napsugarak, s kellemes meleg a múlt héten egyre több embert csábított kerékpározásra. Van, aki csak hét végén pattant bringára, mások a munkába, iskolába járás eszközeként használják már drótszamarukat. Sokan vannak a biciklisek táborában, a kérdés csupán az, vajon a megyeszékhelyen épp oly jó a kerékpáros infrastruktúra, mint például a Velencei-tónál, vagy a Balatonon, ahol nem csak bicikliút, de pihenők, büfék is várják a „tekergőket”?

Miskei Anita

Hét végén egyre többen veszik elő kerékpárjaikat. Nem csak fanatikus kerekezők, hanem kevesebb rutinnal bíró családok is bringára pattannak. Az elmúlt hetekben többen választották a Velencei-tavat túracélpontként, a bicikliúton akkora volt a forgalom, hogy nagy szerepe jutott az udvariasságnak, sőt a KRESZ szabályainak is.

- Egy óra alatt tekerjük körbe a Velencei-tavat - árulta el egy amatőr versenyző, aki barátaival nem csak napsütésben, de hideg, szeles időben is kerékpárra pattan.

A versenyzők mellett a családok is a tókörnyéki kerekezést választották, igaz, lassabb tempóban, s rövidebb távra terveztek. A Temesvári család elárulta, a gyerekek lelkesek, de a biciklis pihenők jó szolgálatot tesznek. Ugyanakkor, tette hozzá az édesanya, nem csak hétvégén kerül elő a kétkerekű, az óvodába és az iskolába is ezzel érkeznek.

- Székesfehérvár belvárosában nehezebben közlekedünk kerékpárral, hisz a járdákon osztozunk a gyalogosokkal. Ennek ellenére a gyerekeket kezdetektől a figyelmességre, s a szabályok betartására neveljük. Ebben egyre többet segítenek az iskolában, de már az oviban is. Olykor játékos vetélkedőket rendeznek. Az iskolában pedig zárt kerékpártárolókba tehetik a gyerekek biciklijeiket - mesélte Temesváriné Eszter. A fiatal édesanya szerint a gyerekekkel így gyorsabban eljut egyik helyről a másikra, mint ha a buszközlekedést választanák, ráadásul mozognak a gyerekek.

Fehérvár belvárosában egyébként egyre több kerékpárost látni. Többen figyelnek a szabályok betartására is, például a láthatósági mellény viselésére. Van, aki télen-nyáron kerékpárral jár.
- Ha esik, ha fúj, biciklizek, naponta 10-12 kilométert, a Maroshegyről a belvárosig. Csak akkor teszem le biciklimet, ha jegesek, havasak az utak. Az eső, szél, vagy hideg ellen lehet védekezni, jól felöltözöm - mesélte egy asszony. Megjegyezte, tapasztalatai szerint több az igazán udvarias autós, de lehetnének még többen. Bár - tette hozzá - ebben a kerékpárosok is hibásak, sokan nem tartják be a szabályokat. - Sokkal nagyobb gondot jelent számomra, hogy nem mindenütt tudom biztonságosan letenni kerékpáromat a belvárosban. Az üzletek többsége nem készült még fel a kerékpárral érkezőkre. Két biciklimet lopták el amiatt, hogy nem tudtam biztonságosan lezárni.  De például a munkahelyemen van megfelelő kerékpártároló...

Arról egyelőre nincsenek adatok, hogy a munkahelyek mennyire felkészültek a kerékpárral érkezőkre, az azonban bizonyos, hogy hamarosan idén is indul a Bringázz a munkába! (BAM!) kampány. Tavaly a program egyik nagykövete épp az ismert meteorológus, Németh Lajos volt, aki maga is kedvelője a sportnak. Elárulta, családja számára is fontos az egészséges életmód. A lánya például Finnországban él, ahol a gyerekek még télen, a nagy hóban is kerékpárral járnak iskolába. Olyankor szöges gumit szerelnek fel. Nálunk a négy évszakos használata is elegendő. Ha szép az idő, kellemesebb a tekerés, de télen, zordabb időben is lehet kerekezni. Mindkettő élmény, ám a szabályokat be kell tartani! - mondta.

Idén április 11-én indul a BAM! kampánya, melyhez érdemes csatlakozni. Hiszen tavaly - tudtuk meg a Magyar Kerékpárosklubtól - 7 ezer résztvevője volt a kampánynak, akik összesen 76 ezer alkalommal 1 millió kilométert tekertek a munkába. Vagyis 23 millió forintnyi benzinpénzt spóroltak meg. A klub adatai szerint egyébként a 18 év feletti magyar lakosság 49 százaléka, a Budapesten élők 23 százaléka használt kerékpárt közlekedésre, túrázásra. Emellett a kutatásból az is látható, hogy folyamatosan nő a kerékpárt gyakrabban, közlekedési céllal használók száma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!