Földbérleti pályázatok: nem csak jogi és etikai, de szakmai hibát is látnak

Kishantos - Az egyre nagyobb vihart kavaró állami földbérleti pályázatokról szólót tanulmányt tett ki egy megyei honlapra csütörtökön Ángyán József professzor, aki éppen ezen ügyek miatt mondott le államtitkári posztjáról.

Klecska Ernő

A földbérleti pályáztatás bevezetett rendszere elfogadhatatlan, hiszen  a Fejér megyei eredmények tanulsága szerint  a helyben lakó gazdálkodó családoknak esélyt sem ad a földhöz jutásra -  állítja Ángyán József az állami földbérleti pályázatokról és azok első eredményeiről szóló, rendkívül részletes tanulmányában a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kié legyen a föld? honlapján.

A januárban kormányzati posztjáról leköszönt neves szakember - egyetemi tanár, az MTA doktora - összefoglalóját a tisztán látás kedvéért és az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok kavalkádjában az eligazodás segítésének szándékával  az NFA hivatalosan közzétett adatai és helyi, valamint egyéb információk felhasználásával, összerendezésével, esettanulmány-szerűen tette közzé.



2010 őszén 65 ezer hektár állami kezelésben lévő földterületen vált esedékessé a földbérleti szerződések pályázati úton történő megújítása. Az első nehézséget és feszültséget az okozta, hogy a 2010. szeptember 1-gyel ismét a VM irányítása alatt felálló Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) kaotikus állami földnyilvántartási viszonyokat örökölt. Ezért a kormány újabb 1 évre szóló termőföld hasznosításra irányuló megbízási szerződést kötött a 2010. október 31-gyel lejáró szerződésű, így felszabaduló területek megművelésére, többségében ugyanazokkal, akik korábban is bérlői voltak a területeknek - foglalta össze  az előzményeket. Az új, ma működő rendszernek komoly hiányosságai vannak, tette hozzá: a gazdálkodási tervben mindenütt a sertéstartásra lehet a legnagyobb pontszámot kapni, a szubjektív bírálati elemekre pedig 150 pontot, az összes pont közel 40  százalékát lehetett adni, s mindezt tetézte a titkosítás és a jogorvoslati lehetőség kizárása - sorolja, s megjegyzi: a parasztvakítás helyett  a tényeket kell látni!

A beadott pályázatok becsült száma meghaladhatta a 300-at, közülük azonban csupán 29 érdekeltséghez tartozó 45 pályázó volt nyertes. A 100 hektárt meghaladó 8 nyertes érdekeltség 24 pályázójához a 97 bérleti egység közül 71 került, ami az összes egység 73,2 százaléka.  Az odaítélt 97 bérleti egységből csupán 25 (26,8 százalék) került az adott településen, helyben lakókhoz. A 100 hektárnál nagyobb terület bérleti jogát elnyert 8 érdekeltség esetén az egy érdekkörre jutó átlagos terület 532 hektár, e 8 érdekeltség vitte el a területek 87,1 százalékát - sorolnak az adatok.

A nyertesek között vannak, akik a pályázati feltételeknek nem feleltek meg; nem folytatnak mezőgazdasági tevékenységet vagy nem laknak ténylegesen, életvitelszerűen a bejelentett lakcímen, de a 100 hektár alatt bérleti lehetőségekhez jutott nyertesek között is találni gyanúsakat - rögzíti a volt államtitkár, aki szerint a szerződéskötések azonnali leállítására, sürgős kormányzati, parlamenti vizsgálatra, a helyi gazda- és faluközösségeket bevonó új, átlátható pályázati rendszerre és új kiírásra van szükség, s  az eljárások végéig a területeket termőföld hasznosításra irányuló megbízási szerződéssel a helyben lakó gazdáknak, gazdálkodó családoknak kell adni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!