Fejér megyei politikusok Schmitt Pál lemondásáról

Fejér megye - A parlamenti pártok megyei elnökeit, valamint meghatározó Fejér megyei politikusokat kértünk arra, hogy mondják el véleményüket a köztársasági elnök lemondásáról.

Fejér Megyei Hírlap

Dorkota Lajos országgyűlési képviselő,  a Fidesz megyei elnöke: - A parlament mai ülésén Schmitt Pál személyesen jelentette be lemondását, azt szóban megindokolta. Döntését a T. Ház délután  elfogadta. Az elnök úr úgy járt el, ahogyan kell. Mandátumát a parlamenttől kapta, és ott mondott le róla. Ezt ma tehette meg, a hétvégén nem.  Azt is bejelentette, hogy a doktori címével kapcsolatos ügyekben a bíróság előtt védi meg magát. A két év munkájával kapcsolatban kritika nem érte, de az ellenzék folyamatos támadása erre az elhatározásra vezette. Schmitt Pál sportolóként, sportdiplomataként, diplomataként, európai uniós képviselőként, az országgyűlés elnökeként, majd köztársasági elnökként is bizonyított. Sajnálatos, hogy az ellenzék minden alkalmat megragad az ország lejáratására. A volt elnököt köszönet illeti eddigi tevékenységéért, s sok sikert kívánok neki a magánéletben.

Cser-Palkovics András, fideszes országgyűlési képviselő, fehérvári polgármester: - A köztársasági elnöki tisztségről való lemondás olyan személyes ügy, amiről  az érintettnek saját magának kell határoznia. Schmitt Pál úgy határozott, hogy Magyarország és a nemzet egysége érdekében megbizatásáról lemond. Én ezt a döntést tudomásul veszem.

L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke: - Bölcs döntésnek tartom Schmitt Pál  elhatározását.

Horváth András országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke: - Nem Schmitt Pál mondott le, hanem az ország közvéleménye lemondatta. Egyben ez Orbán Viktor első veresége. Jól példázza, ha az ellenzék összefog és civilek is kapcsolódnak, akkor lehet eredményt elérni. Egyébként itt van az ideje annak, hogy az ország közvetlenül válasszon köztársasági elnököt. De ha nem megy, akkor a parlamentnek kellene olyat választania, akit az emberek közvetlenül is megválasztanának. Nem pártkatonára van újra szükség, hanem egy olyan nagy tekintélyű emberre, aki nem csak belföldön, de a világ előtt is hitelesen képviselheti országunkat.

Szabó Zsolt, az LMP országos választmányának tagja: - A köztársasági elnök a plágium ügy kapcsán elveszítette hitelét. Mi kezdeményeztük is a Parlamentben a tisztségétől történő megfosztását. Éppen ezért úgy gondoljuk, megfelelően járt el. Köztársasági elnöknek egy olyan személy kell, akit az egész ország elfogad.

Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei elnöke: - Az elmúlt napok izzadtságszagú magyarázkodása után ez volt Schmitt Pál számára az egyetlen választható út: a köztársasági elnök szégyene nem ránthatja magával egy ország becsületét. Bebizonyosodott, hogy a kisdoktori dolgozatának nagy része plágium, azaz más szellemi tulajdona, amit sajátjaként tüntetett fel. Azért volt rendkívül szánalmas és álszent Schmitt Pál vergődése, mert én magam főiskolai tanárként számos diák szakdolgozati témavezetője voltam és vagyok, és a doktori értekezésnél sokkal kevésbé szigorú szakdolgozatírási követelmények esetében is már súlyos vétségnek számít a szellemi lopás. A szó szerinti átvételt ma is, de száz  évvel ezelőtt is egyértelműen jelölni kellett, arról nem is beszélve, hogy elégtelennek minősíthető egy olyan dolgozat, amelynek  csupán néhány százaléka önálló, saját gondolat.  A folytatásról a Jobbik álláspontja egyébként  az, hogy az új köztársasági elnököt közvetlenül a népnek kell megválasztania.

Kiszelly háromféle karaktere


Engedett a nyomásnak - kommentálta Schmitt Pál lemondásának hírét Kiszelly Zoltán politológus.

- Pénteken még megmakacsolta magát, de hétvégén a közvélemény annyira ellene  fordult, s a Fidesz-frakció olyan nyomást gyakorolt a pártvezetésre, hogy vélhetően hétfőn reggel Orbán Viktor meggyőzte és rábeszélte a lemondásra - vélte Kiszelly Zoltán.  Ezután írásban  be kell nyújtania  a lemondását,  ez két hét múlva érvénybe lép, azaz legkésőbb két-három hét múlva hivatalosan is megszűnik a mandátuma. A jelölésre csak a Fidesz-KDNP képes, hiszen a köztársasági elnököt kétharmaddal kell megválasztani.  A rendelkezésre álló idő alatt jelöltet kell keresniük.   Szerintem három típus az esélyes arra, hogy elnök legyen. Az első a nemzetközi jogász, mint néhai Mádl Ferenc volt, aki garantálja, hogy a törvények összhangban lesznek az európai szabályokkal és a nemzetközi joggal,  aki a saját oldalának is visszaküldi a törvényeket, ha kell.  Ezt az utóbbi időben nem  mindig sikerült megvalósítani. A második típus a nemzet nagypapája, mint Göncz Árpád volt, csak most egy jobboldali értékeket képviselő emberre kell gondolni, aki képes megtestesíteni a nemzet egységét. A harmadik kategória a pártpolitikus, ebben az esetben leginkább Áder Jánosra gondolhatunk. Az előző kategóriákban  szóba jöhet Martonyi János és Vizi E.  Szilveszter: de  nem a nevek  a fontosak, hanem a karakterek.
Kiszelly szerint a külföld csodálkozik, hogy az elnök miért nem mondott le azonnal, hiszen több távoli  példa volt arra, hogy ez elkerülhetetlen.
Még lesz a  történetnek egy utólövése a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vizsgálata  miatt, amely vélhetően még az olimpia előtt megszületik. Megtörténhet, hogy Schmitt Pált kizárják a NOB-ból.   


Több év távlatából lesz reális értékelés

A Magyar Olimpiai Bizottság tagja, Balsay István úgy látja, Schmitt Pál politikai tevékenységének reális megítéléséhez idő kell.

Az olimpiai bizottságnak azóta tagja vagyok, amióta Schmitt Pál az elnök. Ebbéli minőségemben nagyra értékelem az ő sporttal kapcsolatos tevékenységét. Azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy a döntés, ami most bekövetkezett, kizárólag az elnökre tartozik. Schmitt Pál egy tiszta és nagyszerű ember - fogalmazta meg véleményét Balsay István, aki a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként személyesen is jól ismeri őt. Mint kiemelte, korábban a sport területéről eredeztethető a kapcsolat, de ott volt az első politikai lépéseinél, a főpolgármesteri posztért indulásnál de  az európai parlamenti képviselőségét is nagy figyelemmel kísérte.
Úgy értékelem, nagyon nehéz döntést hozott a köztársasági elnök úr, de a rá nehezedő politikai nyomás már olyan nagy volt, hogy gyakorlatilag nem volt más lehetősége. Az országáért aggodó, Magyarország jó híréért, a nemzet egységéért felelős embernek ezt a döntést kellett meghoznia  összegzett Balsay, aki kiemelte Schmitt sporttal kapcsolatos tevékenységét: semmiképpen nem  szabad tőle  elvitatni azt  a munkát, amit például a gyermekek mindennapos testnevelésének elterjesztéséért végzett. Ez különösen manapság fontos, amikor a kisgyerekek alig hét-nyolc százaléka sportol rendszeresen.
- Azt gondolom, hogy az ő politikai tevékenységének aktuálpolitikától mentes, reális megítélésére még várnunk kell: több év távlatából látszik majd igazán, mi mindent is tett ő  zárta gondolatait Balsay István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!