A sportrepülők egyesülete felel a törvényi előírások betartásáért

Székesfehérvár, Börgönd - Éves, nyílt közgyűlését tartotta a minap az Albatrosz Repülő Egyesület. A börgöndi leszállópályával kapcsolatos újdonságokról is beszámoltak.

Lovász Lilla


Már elkezdődött az Albatrosz Repülő Egyesület (ARE) által évente megrendezett és igen népszerű szeptemberi repülőnap szervezése, ám addig sok más feladat is vár a tagokra, derült ki a közgyűlésen.
- Pénteken vettem át a hatósági engedélyt: Börgönd az eddig nem nyilvános fel- és leszállóhely státusz helyett megkapta a IV. osztályú repülőtér besorolást. Ez azt jelenti, hogy olyan polgári célú nem nyilvános repülőtér lett a börgöndi pálya, amelyről légi járművekkel szabadidős tevékenység és munkavégzés is végezhető, és amely motor vagy hajtómű nélküli légi járműveket korlátozás nélkül, motorosakat pedig némi korlátozással jogosult kiszolgálni - mondta el Szilády Dezső, az egyesület elnöke.
- Az új besorolás szerinti törvényi előírásokat kivétel nélkül a börgöndi repteret most már hivatalosan is üzemeltető Albatrosz Repülő Egyesület valósítja meg.
Az első és legfontosabb teendőnk a repülőtér pályájának megfelelő kialakítása lesz.  Biztosítanunk kell a  szükséges technikai felszereléseket, s  a meteorológiai és tájékoztatási szolgálat működtetése is a száztagú egyesület feladata lesz - folytatta Szilády.
Az IV. kategóriás reptér besorolás mindaddig fennáll majd, amíg a börgöndi elképzelések során felvázolt nemzetközi leszállópálya terve meg nem valósul. Erről azonban a beruházó Alba Airport igazgatója, Tóth Ferenc a közgyűlésen elmondta, a gazdasági helyzet miatt  pár évig biztosan nem lesz aktuális. Tájékoztatott arról is, a beruházók hosszú távú elképzelései között a börgöndi sportrepülés zavartalan folytatódása feltétlenül szerepel majd.
A repülőnapi készülődés mellett a tagok már gőzerővel szervezik a kedvelt repülőmajálist is.  Ennek megrendezését nem érinti a Magyar Repülő Szövetség körül gyűrűződő probléma, ami miatt a szervezet által üzemeltetett gépek egyelőre földhöz vannak szögezve. Az ARE saját üzemeltetésű gépei ugyanis rendelkeznek minden szükséges engedéllyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!