Wallenbergre emlékezve történelmi vetélkedőt rendeztek középiskolásoknak

Székesfehérvár - Régen volt, hol is volt? címmel országos történelmi vetélkedő regionális fordulóját rendezte hétfőn a városi levéltárban a Raoul Wallenberg Egyesület és az Esélyek Háza.

Zsigó Ferenc

Száz éve, 1912-ben született Raoul Wallenberg svéd diplomata, aki a második világháború idején magyarok ezreit mentette meg a koncentrációs táborokba hurcolástól. Az idei esztendőt a magyar kormány Raoul Wallenberg emlékévvé nyilvánította.
Az Esélyek Háza Fejér Megyei Esélyegyenlőségi Iroda a levéltárral és a Raoul Wallenberg Egyesülettel karöltve rendezte meg az emlékévhez kapcsolódó programsorozat zárásaként a vetélkedőt.
Négyfős középiskolás csapatok érkeztek Pécsről, Dombóvárról, Bonyhádról, Tolnáról és Dunaújvárosból a vetélkedőre, amin a fehérvári önkormányzat nevében Juhász László civil tanácsnok köszöntötte a megjelenteket. A rendezők nevében a zsűri elnöke, a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője, Sebes József üdvözölte a diákokat, akik a megnyitó után a belvárosban ismert kerekes kisvonaton utazva ismerkedtek Székesfehérvár zsidó emlékhelyeivel.



Ebéd után Hóvári János,  a Külügyminisztérium helyettes államtitkára tartott előadást Wallenberg, a diplomata  címmel. A kirándulás és az előadás alkalmával szerzett ismeretek is részét képezték a délutáni vetélkedőnek, amin a dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola csapata (Fodor Richárd, Karmazsin Eliza, Kruller Dávid, Prohászka Mirjam, felkészítő tanár: Gyöngyössi Csaba igazgató) hatodik helyen végzett, a fehérvári Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola csapata (Dani Noémi, Halász Alekszandra, Ódor Dominika, Zádori Ferenc, felkészítő tanár: Csitkei Adrien)  harmadik helyezést ért el. Bár egyik csapat sem jutott tovább az országos  döntőbe, amikor Csitkei tanárnőt megkérdeztük, megérdemelnek-e diákjai egy történelem ötöst, a tanárnő elégedetten azt válaszolta: "kettőt is...!"
- Felmérések szerint hazánkban kiugróan erős az antiszemitizmus, van teendőnk bőven - utalt a politika felelősségére Mészáros Attila ifjúsági tanácsnok, aki gratulált az eredményekhez és megköszönte a szervezők munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!