POSZT - A Vörösmarty Színház is szerepel a Trióval

Nyilvánosságra hozták a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramját: a június 7. és 16. közötti fesztiválon hét nagyszínpadi és hét stúdiószínházi előadás száll versenybe.

MTI

A magyarországi és határon túli magyar színházak 2011. március 1. és 2012. február 29. között bemutatott előadásait az idei fesztivál válogatója, Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Zappe László kritikus, valamint Bicskei István színész, rendező, koreográfus tekintette meg - áll a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
Mint írták, a válogatáskor az elsődleges szempont a minőség volt, de figyeltek arra is, hogy a vidéki produkciók megfelelő arányban jelenjenek meg a versenyprogramban. Az is cél volt, hogy egy színházból lehetőség szerint ne érkezzen több produkció és az előadások a Pécsi Nemzeti Színház játszóhelyein megvalósíthatóak legyenek.


    
A XII. POSZT versenyprogramjában a nagyszínpadon a budapesti Örkény István Színház János király (rendező: Bagossy László), a debreceni Csokonai Színház Scapin, a szemfényvesztő (rendező: Silviu Purcarete), a szombathelyi Weöres Sándor Színház Szentivánéji álom (rendező: Mohácsi János), a budapesti Katona József Színház A filozófus (rendező: Gothár Péter), a budapesti Vígszínház Makrancos Kata (rendező: Gothár Péter), a veszprémi Petőfi Színház Értelem és érzelem (rendező: Valló Péter), valamint a kolozsvári Állami Magyar Színház Hedda Gabler (rendező: Andrei Serban) című előadása szerepel.
    
A kamara- vagy stúdiószínházi versenyprodukciók sorában a budapesti Nemzeti Színház Egy lócsiszár virágvasárnapja (rendező: Znamenák István), a kecskeméti Katona József Színház Bánk bán (rendező: Bagó Bertalan), a budapesti Radnóti Miklós Színház Vágyvillamos (rendező: Zsótér Sándor), a budapesti Katona József Színház Nordost (rendező: Forgács Péter), a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Koccanás (rendező: Tasnádi Csaba), a székesfehérvári Vörösmarty Színház Trió (rendező: Galambos Péter), továbbá a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió Bányavirág (rendező: Sebestyén Aba) című előadását láthatják a nézők.



A Pécsi Országos Színházi Találkozó tulajdonosi szerkezete megváltozott, 2012 februárjától a kétharmados többségű Pécs városa mellett az egyharmados részen egyenlő arányban osztozik a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság.
Március 1-jén már elkezdte munkáját a jövő évi POSZT-ra válogató grémium, a Magyar Színházi Társaság részéről Solténszky Tibor dramaturg, a Magyar Teátrumi Társaság részéről pedig Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész. A jövő évben a találkozót június 5. és 14. között rendezik meg, a válogatásban a 2012. március 1. és 2013. február 28. közötti bemutatók vehetnek részt.

A Vörösmarty Színház honlapja itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!