Mementó az egész emberiségnek - kereszt a katyni áldozatok emlékére

Székesfehérvár - Emlékkeresztet állítottak szombaton Székesfehérváron, a második világháború idején történt katyni vérengzés áldozatainak tiszteletére.

Klecska Ernő

Horváth János székesfehérvári képzőművész fából készült alkotása a Jávor Ottó téren, az evangélikus templom mögött, az aradi vértanúknak és a magyar nép veszteségeinek emléket állító Corpus emlékművel szemben kapott helyet. Az ünnepségen Roman Kowalski nagykövet a lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács kitüntetését adta át Bobory Zoltánnak, az emlékmű ötletgazdájának, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnökének.

Az oroszországi Katynban 1940 tavaszán a szovjet bolsevik párt, a SZK(b)P Központi Bizottságának Politikai Bizottsága 1940. március 5-én hozott döntése alapján a Belügyi Népbiztosság (NKVD) egységei a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tisztek és főtisztek tömegét végezték ki. Az áldozatok számát a különböző becslések 15 000 és 22 000 fő közé teszik, a tömegmészárlást sokáig titkolták, majd évtizedekig tagadták is. A most felavatott fa kereszt ezen áldozatoknak állít emléket.

Roman Kowalski lengyel nagykövet sorsfordító tragédiának nevezte a katyni mészárlást, hiszen  a katonai, szellemi és civil elit olyan vérveszteséget szenvedett, amelyet az ország máig nem tudott kiheverni. Katyn azonban nem csak lengyel ügy, mementó az egész emberiségnek – tette hozzá.

A megemlékezésen, ahol  a katyni családok képviselői is ott voltak, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kiemelte: - A 794/B nem csak egy jegyzék száma. Ezzel a számmal látták el azt a Sztálinnak szánt iratot, amely 4 700 hadifogoly és 11 000 rab agyonlövéséről rendelkezett 1940 tavaszán. Mindez anélkül, hogy az elítélteket felszólítanák, bemutatnák nekik a vádakat, vagy bármilyen határozat születne a nyomozás lezárásáról és a vádirat kiadásáról. Ezen túl, ha itt e téren emlékezünk, egyszerre emlékezünk a magyar és a lengyel áldozatokról is - tette hozzá.

A keresztet végül a lengyel nagykövet és a város polgármestere együtt leplezte le, majd  a város, a megye több képviselője, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és az Összhaderőnemi Parancsnokság képviselői, az opolei küldöttség, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség és a Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács küldöttei, a Tóvárosi Általános Iskola, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Ciszterci Szent István Gimnázium cserkészei is lerótták kegyeletüket.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!