Megmentik a DVG-t! A dunaújvárosi közgyűlés e héten dönt a tartozás rendezéséről

Dunaújváros - A CIB január 4-én kezdeményezte a DVG Zrt. felszámolását. Hatvan nap elteltével minden jel arra utal, hogy a felek megegyeznek, így megszűnik az eljárás.

Körmendi Erzsébet

- A DVG Zrt. és az önkormányzat képviselői tárgyaltak az elmúlt hetekben a CIB vezetőivel, ennek eredményeként a bank hajlik a megállapodásra, mondta Szepesi Attila gazdasági alpolgármester tegnap. Szerinte, ha a CIB meghozza a részéről szükséges döntéseket és Dunaújváros közgyűlése csütörtökön elfogadja a tartozás visszafizetésének ütemezését, akkor megszüntethető a felszámolási eljárás. A tartozásrendezésről egyelőre annyit árult el az alpolgármester, hogy feszített, de tartható  ütemezésű lesz a visszafizetés.

A város vagyonkezelője és a CIB pénzügyi kapcsolata 2003. május 6-án kezdődött,  amikor a DVG 300 millió forintos folyószámlahitel-szerződést kötött a bankkal, a működéséhez szükséges forgóeszközök finanszírozására. A felek többször módosított szerződésének két biztosítéka volt:  a DVG Zrt. hozzájárult a tulajdonát képező Papírgyári út 11., és a Semmelweis utca 5. alatti ingatlanokra történő jelzálogjog bejegyzéshez, 550 millió forint erejéig. Az említett ingatlanok vagyonkönyvi értéke a zálogszerződés 2007 szeptemberi módosításakor  2 milliárd 762 millió 792 ezer forint volt.

A CIB tavaly januárban ajánlatot tett a pénzügyi gondokkal küzdő DVG-nek a folyószámlahitel kiváltására, ám az nem fogadta el a felkínált lehetőséget, mert a hitel egy éven belüli visszafizetésére nem láttak lehetőséget. Időt akartak nyerni, újratárgyalni a szerződést, ám erre a bank már nem adott lehetőséget. Tavaly március 8-ra datálódik  a CIB  első fizetési felszólítása, majd  a levélváltások és DVG-s megoldások keresése után  az utolsó tavaly decemberi. Ez után  egy hónappal kezdeményezte a bank a felszámolást.

A DVG Zrt. vezetői nem értik, hogy a bank miért tartja a céget fizetésképtelennek, amikor a zálogszerződésben szereplő fedezetek biztosítékul szolgálnak a banknak.

A csődtörvény szerint a bíróság akkor rendelheti el a felszámolást, ha megállapítja az adós fizetésképtelenségét. Az  eljárás lefolytatására 60 nap állt rendelkezésre, ami papírforma szerint  letelt. A DVG Zrt.  fellebbezést nyújtott be, ami kitolja a határidőt. Szepesitől tudjuk, hogy a bíróság nem indította el a  felszámolást és, ha  a  közgyűlési és CIB-es döntések megszületnek e héten, akkor nem lesz baj.  Megmentik a vagyonkezelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!