Idén is a DVG Zrt.-re bízza a város a közfeladatokat

Dunaújváros - A tavalyinál kevesebb pénz jut a város közterületeinek tisztán tartására, a parkok gondozására - derül ki abból a közgyűlési anyagból, amelyről holnap tárgyalnak a képviselők.

Körmendi Erzsébet

A feladatok nem csökkennek, mégis szinte minden év elején azzal kell szembesülnünk, hogy ismét csökkent a városüzemeltetésre költhető költségvetési keretösszeg.  Idén sincs ez másként: minden jel szerint a  DVG Zrt.-nek kevesebbel kell beérnie.

Az önkormányzat  ugyanis  a vagyonkezelő cégén keresztül látja el közfeladatait,  évente kötendő vállalkozási szerződés alapján. A közgyűlés holnap dönt az idei megbízásról, amely áprilistól december végéig szól.  A határozati javaslatban  324 millió 866 ezer forint keret szerepel az évből hátralévő kilenc hónapra.

Utána jártunk, mennyi volt a tavalyi összeg, és  Németh Tünde sajtószóvivőtől megtudtuk, hogy a közterületi munkákra 437 millió 338 ezer forintot biztosított az önkormányzat 2011-ben. A tényleges  különbség ilyen tetemes, ugyanis az elmúlt három hónap kiadásait nem tartalmazza  az említett  324 millió forint. Ha a januárt, februárt és márciust is hozzáadnánk, akkor az idei összeg nagyjából 410 millió forint lenne  vagyis csak 27 millió forinttal kevesebb a múlt évinél. Továbbá a DVG által elvégzett munkákkal párhuzamosan közfoglalkoztatási programmal, és a Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködve pluszban is tesz az önkormányzat  azért, hogy rendezettek legyen a város közterületei, hangsúlyozta Németh Tünde.

A közgyűlési előterjesztésből kiderül, hogy  parkfenntartásra és erdőfenntartásra költhető összeg apadt. Felmérték a szakemberek a sövénynyírási teendőket, továbbá a kistemető fenntartásával is kalkuláltak június végéig. A hó- és síkosságmentesítésre, az utak, járdák kézi tisztítására  a múlt évivel azonos keretösszeget terveztek, a játszóeszközök, út- és járdaburkolatok karbantartására pedig ugyanannyit, mint amennyit  ráköltöttek azokra 2011-ben. A köztisztasági feladatokat, az övárkok gondozását, a  padok, játszóeszközök festését szeretnék  közfoglalkoztatás keretében megoldani, a szolgáltató cégeken keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!