Ahány év, annyi métert futottak az emlékezők

Székesfehérvár - Az 1848-as eseményekre 1848 méteres futással is emlékeztek a Halesz parkban. Ki sétálva, ki futva tette meg a távot, épp olyan időben, amilyen a forradalom idején volt.

S. Töttő Rita

A  keddi kegyeleti utcai futás és gyaloglás próbájával kezdődött meg a március 15-i programok sora a megyében. A Halesz parkban 1995 óta minden évben ilyenkor, valamint  október 23-a kapcsán rendezik meg ezt a sportprogramot.  S noha lógott az eső lába, mégis kifejezetten sokan jöttek az eseményre, melynek célja, azon túl, hogy háromnegyed óra alatt átmozgassa a fiatalok és idősebbek  fázós végtagjait, az 1848-as forradalomra való emlékezés. Sajátos módja ez a kegyeletnek, de mindenképpen hatásos. Ezt mutatja az is, hogy sokan voltak, ugyanis 685 résztvevő érkezett a keddi megemlékezésre, megmérettetésre.


A kegyeleti utcai futás és gyaloglás-próbán az összes, azaz 22  nyugdíjas csapat kapott serleget. Az időseknek nem kellett futni, ők 848 métert gyalogolhattak, az általános iskolások futották az 1848 métert, a középiskolások pedig 2012 métert tehettek meg futva.
- Mi minden hasonló városi megmozduláson  részt veszünk. Megadjuk a tiszteletet az ünnepnek - mesélte a Vízügyi Igazgatóság nyugdíjas klubjának egyik sportos tagja, akinek csapattársa jókedvűen hozzátette: - Én azért azt reméltem, hogy mi is futni fogunk!
- Mi futunk egy kört, és ezért ötös is jár tesiből - árulta el a Deák középiskola csapata, bár erről nem minden tag tudott...
A legtöbb futóval idén a Zentai úti, a Vízivárosi, s az Arany János  Általános Iskola, valamint  a  Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, a Tóparti gimnázium és a Belvárosi I. István Középiskola csapata vett részt, így ők  is serleggel térhettek  haza. Rajtuk kívül különdíjas lett egyéniben Matos Gábor, aki az elmúlt tizenhét esztendőből  tizenötször vett részt  ezeken a rendezvényeken.

A fehérvári ünnepség részletei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!