Adós, fizess, mert különben... - Lehetőségek kilakoltatás előtt

Fejér megye - Három hét eltelt a kilakoltatási moratórium március 1-jei feloldása óta. Ez adott apropót, hogy beszélgessünk Szűcs Attila önálló bírósági végrehajtóval, egyebek mellett arról, igaz-e, hogy sokkal több az ügyek száma a tavalyinál.

Zsigó Ferenc

- Igaz  - hangzott a válasz röviden, de természetesen  az okokról is szó esett.
- Közel kétszer annyi ügyünk van, mint tavaly. Sok a közüzemi tartozásos történet, de szaporítják a munkát a mobiltelefon-társaságok és a parkolási cégek is, és természetesen keletkeznek végrehajtási ügyek a bedőlt devizahitelek és a különböző, általában pár százezer forintos szabadfelhasználású hitelek miatt is   - summázta Szűcs Attila a helyzetet, hozzátéve, hogy a bíróságok is igyekeznek ledolgozni a hátralékukat, ez is növeli az ügyszámot.
- Az ügyintézés  ugyanakkor felgyorsul majd - tette hozzá a szakember, ugyanis pár hónapja már működik, és folyamatos fejlesztés alatt áll az úgynevezett e-akta, azaz az elektronikus kézbesítési rendszer. Ennek rövid lényege, hogy a közjegyzőktől már elektronikus formában kapják meg az ügyeket a végrehajtók, és rövidesen a végrehajtást kérők - a bankok, pénzforgalmi szolgáltatók - is csatlakoznak a végrehajtói kamara által koordinált rendszerhez.

- Az eljárások során nem célunk az árverezés - hangsúlyozta Szűcs Attila , először igyekszünk rábeszélni az adóst a fizetésre, ha máshogy nem megy, a részletekben történő törlesztésre. Ha ez eredménytelen, következnek a kellemetlen, de végül is jogszabályban rögzített intézkedések, az inkasszó, a bérből történő letiltás, az ingóságok foglalása mind azt célozza, hogy a végrehajtást kérő hozzájusson a pénzéhez. Ha mindez eredménytelen, ha nincs más eszköz, akkor következik a kilakoltatás.


- Hány ilyen, végső stádiumban lévő ügye van most?
- Öt-hat esetről van csupán szó, amikor elárverezett ingatlanból ki  kell költöztetni a még benne lakó adóst. Ennél sokkal több a bérlakásos ügyünk, amikor a bérleti díjak elmaradása miatt, vagy azért kell kiköltöztetni a bérlőt, mert nem állnak fenn a bérleti jogviszony folytatásának feltételei, és az önkormányzat nem hosszabbítja meg a szerződést. Sok esetben egész családokat érint az adós ügye, hiszen az esetek többségében családtag, rokon a kezességvállaló, s így ők válnak az eljárás  alanyaivá, ha az adóson már nincs mit végrehajtani.

- Az adósok többsége egyébként konstruktív, együttműködő, elvétve fordul elő olyan eset, amikor a hatóság segítségét kell kérni - tette hozzá a szakember. Beszélgetésünk során az is kiderült, hogy százával vannak eladatlan ingatlanok  -köztük alig pár éves is -, amelyek többszöri árverezés ellenére sem kelnek el a kikiáltási árhoz képest sem 70, de az ötödik árveréstől engedélyezett 50 százalékos áron sem.

Több, az ügyfeleket érintő változásra is felhívta a figyelmet a végrehajtó. Ezek egyike, hogy az adós vagy a végrehajtást kérő is kérheti az ingatlan becsértékének újbóli megállapítását. Az ingóságok esetében június 1-től változik a legkisebb vételár mértéke az eddigi 25 helyett 35 százalékra. Ugyancsak június 1-jétől várható változás az, miszerint öt perccel hosszabb lesz az elektronikus árverések esetében az utolsó ajánlat utáni idő.
- Sokan kifogásolják a bírósághoz fordulva a végrehajtási eljárást akkor, amikor egyidejűleg történik az inkasszálás és a jövedelem egy részének letiltása, pedig erre a jogszabály lehetőséget ad. Ilyen esetekben nem győzi a bíróság elutasítani az ügyfelek alaptalan kifogásait. Még egyszer hangsúlyozom: mindez megelőzhető, ha az adós fizet, még ha részletekben is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!