Farsangolás többféleképpen, Fehérváron és Mohán

Székesfehérvár - A farsang utolsó hetében járunk, a megyeszékhelyen és a környező településeken számos izgalmas, színes, téltemető programmal várják az érdeklődőket.

Miskei Anita

Az elmúlt időszakban egyre népszerűbb hellyé vált az Alba Plazában található Civil Korzó, ahol ezúttal Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, Vámos Zsolt, a létesítmény igazgatója, Szirmai Nóra, a Városi Képtár munkatársa, valamint Kovács Sándorné, Moha polgármestere az összefogás jegyében beszélt a farsangi programokról.  Civilek és intézmények példásan együttműködve éltetik, népszerűsítik a hazai hagyományokat, így a téltemetést is - mondta Róth Péter. Hozzá csatlakozott Vámos Zsolt igazgató, aki elmondta: a február a farsangról, a mohai tikverőzés bemutatásáról szól náluk.
 A mohai tikverőzés egyébként az egyik legismertebb megyei téltemető program, most február 21-én, húshagyó kedden rendezik meg. A népszokás az elmúlt években olyan népszerűvé vált, hogy az egyébként 600 lelkes Mohán a tikverőzés napján kétezren is figyelik a mulatságot. A mohai tikverőzésről kiállítást is láthatnak az érdeklődők a Civil Korzón február 13-a és 18-a között.

A Városi Képtár-Deák Gyűjteményben Találkozások II. címmel képtári karnevált szerveznek február 18-án, szombaton 19 órától. Szirmai Nóra múzeumpedagógus ismertette az ehhez kapcsolódóan meghirdetett művészjelmez- és tárgyalkotó versenyt is.

A sportba is becsempésznek egy kis farsangi hangulatot, ugyanis a Fehérvári Futópéntek szervezői pénteken 16 órakor az Alba Plazától indulnak, és farsangi maszkokban futnak ki a Halesz ligetbe – ismertette a programot Lajkó Csaba ultramaraton futó. A kicsiket eközben Farsangi Kreatív Alkotó Műhelybe várják – tette hozzá Elekes Zsuzsa, a Civil Korzót is működtető Civil Szervezetek Regionális Szövetségének elnöke. A résztvevők újrahasznosított alapanyagokból készíthetnek maszkot február 17-én, pénteken 14.30 órától. Előzetes bejelentkezéssel akár egész iskolai, óvodai csoportokat is örömmel fogadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!