Árnyékból ki, a fényre - könyv György Oszkárról

Székesfehérvár - Sebők Melinda ugyan Budapesten dolgozik, ám számos fehérvári kötődése van. Nemrég a Vörösmarty Társaságnál mutatták be könyvét, amelyet a fehérvári György Oszkárról írt.

Bokros Judit

Aki a kezébe veszi A Nyugat árnyékában - György Oszkár pályája című könyvet, az sok kiadatlan, például Babits Mihállyal, Jankovich Ferenccel váltott levél,   továbbá dokumentumok, kiadatlan versek, vers- és műfordítástöredékek révén ismerheti meg a fehérvári György Oszkárt  mint tanárt, szerkesztőt, költőt.
 A szerző, Sebők Melinda a volt József Attila, ma Ciszter Gimnáziumban érettségizett 1997-ben. Fehérváriként akkor is gyakran találkozott György Oszkár nevével - elég, ha a térre vagy az emléktáblára gondolunk -, s már ekkor fölkeltette érdeklődését - mesélte a bemutató előtt.



 2006-ban,a Babits-kutatócsoport tagjaként, az ELTE modern magyar irodalomtörténeti tanszékén  a költő leveleinek sajtó alá rendezése közben újra találkozott György Oszkár nevével, hiszen 1903 és 1940 között Babitscsal sok levelet váltottak. Az Országos Széchényi Könyvtár kézirattárában kiadatlan György Oszkár-dokumentumokat talált. A költői hagyatékot ellenőrizve további meg nem jelent  levelekről szerzett tudomást, amelyekben a sorok között lappangó költeményekre bukkant. Fehérvárra visszatérve a Fejér Megyei Levéltárban is sok dokumentumra lelt, valamint a Szent István Király Múzeum könyvtárában korabeli folyóiratokat ellenőrzött, és ekkor döntötte el: megírja György Oszkár monográfiáját. Az íróról ugyanis korábban nem született hasonló, összefoglaló munka, s versei közül is több kiadatlan maradt. Melinda felismerte: méltatlanul feledésbe merült költőről van szó. Felvette hát a kapcsolatot az unokával, Julia Creettel, aki 1984 után jött rá arra, hogy gyökerei magyarok, nagyapja pedig György Oszkár volt. Julia Kanadából küldött  Melindának leveleket és fotókat, amikkel kiegészítették a monográfiát.

 Az előzőekből  érzékelhető az a  hatalmas munka, aminek befektetésével készült a könyv. Melinda ugyan már 2005-ben foglalkozott György Oszkárral, de akkor még nem a monográfia írás szándékával.  A Babits-hagyaték sajtó alá rendezése volt a kiindulópont,  és mivel egyébként is sok irodalomtörténeti kutatást végez, úgy  érezte, nekilát a munkának. Maga a könyv megírása két évet vett igénybe.
 Melinda elmondta magáról: magyar-angol szakos diplomát szerzett, majd az ELTE magyar irodalomtörténeti tanszékén doktorált. Korábban tanított a fehérvári Kodály gimnáziumban, de ma  a  Babits-kutatócsoport tagjaként az ELTE főiskolai karán tart szemináriumot a költőről, valamint Budapesten a német nemzetiségi gimnázium magyar-angol szakos tanára.
Talán remélhető, hogy a fiatal, elhivatott szerzőt egyre több minden köti majd ismét Fehérvárhoz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!