Visszaveszik a repteret?

Börgönd - A szerződés szerint idén júliusban már működnie kellene a börgöndi reptérnek. A befektetők a városházán próbálták elérni a határidő 2017-re történő eltolását. A város nem kér ebből.

Tribolt Lajos

2008 novemberében kötött egy olyan megállapodást a fehérvári önkormányzat valamint a börgöndi reptért fejlesztő Alba Airport Kft. és a Pro Omikron Kft., miszerint az Alba Airport Kft. kötelezettsége a reptér határvonaláig a közművek kiépítése. Ehhez az önkormányzat apport vagyon átadásával anyagilag is hozzájárult. A két  cég viszont kötelezettséget vállalt arra, hogy  megkezdik és 2012 július 17-éig befejezik a reptér építését.
Mivel a határidő igen közel van, és a területen láthatóan nem sok minden történt, ami a reptér építésével összefüggésben lehetne, nem csoda, hogy a felek a napokban újra találkoztak a városházán. A finoman szólva sem túl sikeres találkozó a legutóbbi testületi ülésen is téma volt, Szigli István szerint például kimondható, hogy Fehérváron nem épül reptér. Véleménye szerint a befektetők időhúzása miatt a városnak akár a mintegy 200 hektáros terület visszavásárlásán, s az esetleges más jellegű hasznosításán  is érdemes elgondolkodnia. A közgyűlésen Cser-Palkovics András polgármester ehhez azt fűzte hozzá,  gyakorlatilag felfüggesztették a tárgyalásokat, mert a befektetők olyan szerződésmódosítási javaslattal érkeztek, ami elfogadhatatlan a város számára.


Az ügyben megkerestük Tóth Ferencet, az Alba Airport Kft. ügyvezetőjét, aki a várossal kötött megállapodásra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni a javaslat tartalmáról.
Lapunk megkérdezte Cser-Palkovics András polgármestert is, milyen elfogadhatatlan feltételeket támasztott a beruházó, illetve mik a terveik a repülőtérrel?
- Mivel már nyilvánvaló, hogy nyárra nem készül el a reptér, a beruházó kezdeményezett tárgyalást. Részben azt kérte, hogy a befejezési határidőt módosítsuk 2017-re, másrészt egyéb szerződés módosítási kezdeményezésekkel is élt. A város számára teljesen elfogadhatatlan például, hogy felelősséget vállaljon a világgazdasági változásokért, a gazdasági folyamatokért. Vita van a kötbéren, a fájdalomdíjon, vagyis, hogy  mekkora összeg járjon a városnak a későbbi befejezésért.
A polgármester  elmondta,  Fehérvár érdekelt abban, hogy üzleti és sport célú repülőtér működjön itt. Ezért folytatják a tárgyalásokat a beruházóval, s ha dűlőre jutnak, akkor az önkormányzat és a nyilvánosság elé viszik az elképzeléseket.
Mint megtudtuk, erre az évre visszavásárlási joga van a városnak a  reptérre. Most egyelőre a tárgyalásokra koncentrálnak, a visszavásárlás esetleg ősszel kerülhet szóba, bár annak jelentős költségvetési vonzata is lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!