Tanulószerződés - Mindenkit röghöz köt?

Székesfehérvár - Az új felsőoktatási törvény bizonyos részleteinek tisztázása még várat magára. Így az is, hogy a hallgatói szerződésben foglaltak mindenkire vonatkoznak-e.

Lovász Lilla

A felsőoktatási törvény és a vonatkozó kormányrendelet előírásai szerint állami ösztöndíjjal  vagy állami részösztöndíjjal támogatott képzés esetében a beiratkozás előfeltétele a hallgatói  szerződés megkötése. E szerződés - sok más mellett - magában foglalja, hogy a hallgató az oklevél megszerzését követő húsz éven belül a tanulmányi ideje kétszeresének megfelelő időt hazai munkaviszonyban tölt el (legyen az saját vállalkozás, vagy magyar munkáltatónál folytatott, bejelentett állás). Tehát, ha nyolc félévet tanult valaki az állam pénzén, az tizenhat félévnyi, azaz nyolc évnyi röghözkötést jelent.
Ha pedig valaki nem teljesíti a feltételeket, vissza kell fizetnie a képzés költségeit. Mégpedig a teljes díjnak  a visszatérítés esedékessé válásának naptári  félévét megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamatot három százalékponttal  meghaladó kamattal megnövelt összegét.
Csakhogy - és ezt kérdezte olvasónk - mi történik akkor, ha valaki úgy jelentkezik államilag támogatott képzésre, hogy már jó ideje hazai munkaviszonyban áll, s a diplomáját is munka mellett, levelező rendszerű oktatásban szeretné megszerezni? Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán kérdésünkre elmondták, a felvetésre csak január 31-e után tudnak válaszolni. Az akkor megjelenő felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése talán már tartalmazza a részleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!