Nem okozhat gondot a tavak alacsony vízszintje

Látványosan csökkent az utóbbi hetekben a Balaton vízszintje, jelenleg hetven centiméter körüli az állás, ami tavaly 120 felett is volt. A szakemberek szerint nincs ok pánikra – írta a napokban a Zalai Hírlap. Míg egyesek a tó esetleges kiszáradásával riogatnak, egy fehérvári szakember bírálta e feltételezést.

feol.hu

Klimatológusok kutatásai alapján olyan hírek jelentek meg a közelmúltban, miszerint a Balaton az elkövetkezendő tizenöt esztendőben akár ki is száradhat. Ezzel egy időben több tíz centivel csökkent a vízszint. E két dolgot sokan párosították, így újra napirendre került a tó vízállásának mértéke, illetve jövője. A szakemberek szerint azonban nem kell félni, hiszen a helyzet a jelenleginél sokkal rosszabb is volt már, ráadásul a természet mindig megoldotta a problémákat. A mesterséges vízpótláson nem kell gondolkodni – írja a zalaihirlap.hu.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Csonki István a Balaton kiszáradásával riogató híreket, a csapadékhiány okozta veszélyekről szóló tudósításokat élesen bírálta.
A szakember szerint szó sincs róla, hogy száraz lábbal lehetne átkelni a jövőben a Balatonon, vagy az igazgatóság által működtetett Velencei-tavon, ezeket a vizeket a kiszáradás veszélye abszolút nem fenyegeti – olvasható véleménye a szekesfehervar.hu-n.

A szakember adatokra hivatkozva ezt mondta: „A tavak vízállása nem okozhat gondot”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!