Kevés baba született

Székesfehérvár - A lakosság elöregedése egyre szembetűnőbb a statisztikák szerint, viszont minden évben közel ugyanannyi gyerek születik. A legnépszerűbb név tavaly a Zsófia és az Ádám volt.

S. Töttő Rita

Az 1990-es évek óta csökken a megyeszékhely lakossága, amely egyrészt a születések számának csökkenésével magyarázható. Az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet   2011-es szociológiai kutatása kimutatta, hogy az elmúlt kilenc évben szinte évről-évre  egyre kevesebben vagyunk,  mert míg például 2001-ben 104 ezer 830 főt számláltak meg a biztosok, addig 2009-ben már csak 102 ezret. A város népességének megtorpanása azért valahol természetes is, hiszen Székesfehérvár lakossága 1870 és 2000 között szinte a négyszeresére nőtt, amely óriási fejlődésnek mondható, ám nem feltétlenül a sok gyerek születésével magyarázható, mint inkább az ipar fejlődésével, a munkalehetőségekkel, amelyek miatt sokan betelepültek.
Az utóbbi években, 2001 óta minden évben körülbelül ezer székesfehérvári gyermek születik, 2008-ban például meglehetősen sok, 1087 volt fehérvári a megyei kórházban született 2956 baba közül. Egy évvel később, 2009-ben azonban már csak 1012 volt a fehérvári babák száma a 2891-ből, 2010-ben pedig 1030 a 2720-ból. A 2011-es esztendő esetében a fehérvári okmányiroda adatai szerint 2626 csecsemő látta meg a napvilágot a megyében, viszont  a pontos fehérvári adatok még nem állnak rendelkezésre. Ami viszont szembetűnő, az a születések és a halálozások közt tátongó rés, amelyre a kutatóintézet felmérése is rávilágít: a halálozások száma ugyanis minden esztendőben meghaladja a születések számát, az adatok szerint közel száz fővel, amely a lakosság természetes fogyásának tekinthető.  
Ezzel egyidőben a lakosság elöregedése is tapasztalható, amely ugyan megegyezik az országos adatokkal (a 60 éven felüliek aránya ugyanis 20 százalék körüli a városban is), viszont az országos átlagnál gyorsabban öregszik az itteni lakosság. Ebből pedig az jósolható, ha így folytatódik, akkor a jövőben egyre kevesebben leszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!