Ismét kísért az Ökotám

Ráckeresztúr, Martonvásár, Székesfehérvár - Február 16-án lesz annak az ügynek a következő tárgyalása, ahol 11 embert, köztük volt és jelenlegi polgármestereket, valamint jegyzőket vádolnak.

Klecska Ernő

A februári tárgyalási napra az Államkincstártól kértek be  iratokat és egy pénzintézeti munkatársat is beidéztek - tájékoztatott Gieszné Boda Orsolya, a Székesfehérvári Törvényszék elnökhelyettese.
Az ügyészség álláspontja szerint  közműfejlesztésre adható állami támogatás jogtalan igénylése miatt juthatott jogosulatlan gazdasági előnyhöz négy megyei település önkormányzata.
Ráckeresztúr, Tordas, Martonvásár és Gyúró 2000 áprilisában állapodott meg közös közműfejlesztési programról. A gesztori feladatokkal Ráckeresztúrt bízták meg. A beruházást egy speciális finaszírozási konstrukcióban valósították meg. Ennek lényege az volt, hogy a településeken lakók lakás-takarékpénztári szerződéseket kötöttek, a közmű-társaságok és az Ökotám Alapítvány minden lakossal megállapodott arról, hogy 65 hónapon keresztül havi ezer forintot kell fizetniük, s a hiányzó pénzre az alapítvány vissza nem térítendő támogatást ad a víziközmű-társaságokon keresztül. Az önkormányzatok egy füst alatt megbízási szerződést kötöttek a lakosokkal, hogy a víziközmű társaságok igazolásai alapján a közműfejlesztésekre igénybe vehető állami támogatásokat igényeljék vissza. A vád szerint ezt valótlan tartalmú nyilatkozatokkal és okiratok felhasználásával tették meg.  Ebben az ügyben hat évvel ezelőtt ugyan egy másik ügyészség bűncselekmény hiányában már megszüntette a nyomozást, de tavaly az államkincstár területileg illetékes igazgatósága is vizsgálatot indított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!