Dilemma felvételi előtt: sokba kerül a tudás

FMH - A tavalyi 53 ezer helyett idén csak 34 ezer hallgatót finanszíroz az állam.

Házi Péter

Nem kis dilemma elé állítja a továbbtanulni vágyó diákokat a döntés, miszerint közel húszezer hallgatóval kevesebb diák képzését  állja idén az állam. A lapunknak nyilatkozó gimnazisták elsősorban a döntés hirtelensége miatt fejezték ki aggályaikat, nem minden szülő tudja  a költségtérítéses képzés súlyos százezreit vállalni. Mint mondták, ha  a döntés két évvel ezelőtt megszületik, arra fel lehetett volna készülni, így viszont gyakorlatilag nincs választási lehetőség. Aki közgázra készült, most már nem tud változtatni.

A telekis diákok szerint a  jelenlegi  gazdasági helyzetben várható volt, hogy csökkentik a keretszámokat. Igazából  nincs visszaút: a legtöbb diák  éveken át készült  különórákkal az adott szakra, attól, hogy esetleg fizetős helyre jut be, a néhány hét múlva esedékes felvételi jelentkezéskor biztosan nem dönt úgy, hogy  mondjuk jazzszakra jelentkezik...

A már említett 34 ezer diákot teljes egészében finanszírozza az állam, de új elemként jelenik meg a részösztöndíjas képzés. Ebben  a Diákhitel II.  névre keresztelt hitel segíthet. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint egyébként mindenki bejuthat a felsőoktatásba, aki elér legalább 240 pontot. A kormány összeghatárokat közöl az intézményekkel, amelyek e  határokon belül fixálhatják a saját képzéseik költségeit.  A  szeptember 1-jétől induló szakok képzési költségei  két héten belül eldőlnek, erről a felvételi tájékoztató internetes változatában olvashatnak az érintettek.

Még csak az országos keretszámot tudja a megyénkben működő felsőoktatási intézmények mindegyike. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központjának főigazgatója úgy véli, mivel a kormány célja a műszaki felsőoktatás erősítése, így őket nem érinti az állami finanszírozású keret csökkentése. Mélykúti Gábor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának dékánja kérdésünkre elmondta, az agrárképzés létszámát 1850-ről 1300-ra csökkentik, ami önmagában nem tragédia, hiszen nagyjából ennyi a lemorzsolódás. A Kodolányi János Főiskolát még kevésbé érintik a változások, hiszen hallgatói létszámának háromnegyedét eleve a költségtérítéses hallgatók teszik ki, a legtöbb támogatott a turizmus-vendéglátás szakon tanul. Ugyanakkor eddig minden szakjukon volt állami finanszírozású hely.

Összességében jelentősen nem csökken a keretszám-kínálat - véli Bognár László, a Dunaújvárosi Főiskola rektora,  ám kérdés, hogy a leendő hallgatók közül kik tudják majd vállalni a részleges tandíj fizetését. Véleménye szerint a jövőben nagyobb gondot jelent a finanszírozási  kérdés, ugyanis várhatóan jóval kevesebb központi forrással számolhat az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!