Állatsereglet a sportcsarnokban

Székesfehérvár - Csak néhány tagja van a megyéből annak a fajtaklubnak, amelynek tagjai bizonyos díszbaromfik tenyésztésével foglalkoznak. Egyikőjük Fazekas Zoltán. A csákvári fiatalember törpe cochin fajtájú, kis testű szárnyasokat nevel.

B. Kiss László

Fazekas Zoltán az egyik résztvevője annak a kisállat kiállításnak, amelyet a hétvégén tartanak a megyeszékhelyen, a Volán a Börgöndi úton található sportcsarnokában.  A csákvári fiatalember, akinek polgári foglalkozása CNC-géplakatos, tíz-tizenkét éve foglalkozik a törpe cochin fajtájú díszbaromfik tenyésztésével. Harminc-negyven példány alkotja a törzsállományt, keléskor – a csibékkel együtt – 100-120 szárnyasa is van. A tojók 100-120 tojást  tojnak egy év alatt, a súlyuk pedig nem több nyolcvan dekásnál. Ugyanakkor egy-egy példány ára három-négy ezer forint körül van, de a német tenyésztők akár 50-60 eurót is megadnak egy ilyen baromfiért, amit ezért aztán gazdaságtalan lenne a tojásáért, húsáért tartani – tudtuk meg  Fazekas Zoltántól.

A  vasárnap 14 óráig látható kisállat kiállításra az ország számos pontjáról- sőt a határon túlról is - érkeztek tenyésztők Nem csak díszbaromfik  kotkodácsolnak, kukorékolnak  a ketrecekben: a legtöbben galamb van, de láthatók nyulak is. A kiállítás egyben verseny: a díszbaromfik esetében például a taréj cakkozása, a csőr mérete, a tollazat tömöttsége, a láb színe, vagy a lábtoll nagysága szerint bírálják el az egyedeket. Ahhoz, hogy a versenyen jól szerepeljenek a kedvencek, vitamindús táplálékra van szükségük. Ettől lesz ugyanis sok tolluk – magyarázta Fazekas Zoltán. A törpe cochin tenyésztőit tömörítő fajtaklubnak egyébként az egész országból nincs több talán másféltucatnál több tagja. Ennél persze többen foglalkoznak eme díszbaromfik tartásával, tenyésztésével - tudtuk meg.

 

 

 

Fotó: Pati-Nagy Bence

 

Képalá: Díszbaromfik mellett galambok és nyulak is láthatók a kiállításon

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!