"Bűnösök vagyunk mind"

Székesfehérvár - Tegnap már a "finomhangolások" történtek a főpróbán, s bizony megesett, hogy a rendező felcsattant. Joggal. A Csárdáskirálynő című operett premierje ma lesz a színházban.

Szabó Zoltán

Persze írhattam volna úgy is, hogy A csárdáskirálynő, vagy A Csárdáskirálynő.  Hiszen ez az operett nem ugyanaz, mint amit nézők generációi megszokhattak. Nyersebb,  érdesebb, nem olyan nosztalgikus, hú, de aranyos.  Mondhatnám, szerencsére, de  hát ízlések és pofonok... Az előadás rendezője  Mohácsi János,  így nem olyan meglepő, ha  mindenki különleges előadást vár. Hiszen Mohácsi az ország egyik legismertebb és legjobb  színházi szakembere,  rendezései  szinte mindig nagy feltűnést keltenek szakma, közönség körében  egyaránt.


Szóval,  az első felvonás alatt egyszer csattant fel, amikor  hátrarepült egy pezsgős vödör, rossz  helyre és nagy összevisszaság volt a színpadon,  de a színészek - akik nagyon tisztelik Mohácsit  - szó nélkül  újrajátszották a jelenetet.  Persze jól.
A  próba szünetében beszélgettünk. Kiderült, hogy A   Csárdáskirálynő   a '90-es évek végén Kaposváron bemutatott verzió, annak a szövegkönyve nyomán készült.  S  a finomhangolás részét képezi az, hogy az Ady Endrét alakító színész  (Csizmadia Gergely)   szájából melyik idézet hangozzék el. A régi szövegkönyvet   Mohácsi János és testvére,  Mohácsi István  írták át. S  hogy mennyire hasonlít az övék a  talán legtöbbet emlegetett 1954-es átiratra?
- A  magja  benne van.  Az ős Csárdáskirálynőtől az '54-es annyiban különbözik, hogy  Cecília szerepét Honthy Hannának írták bele, ezt használtuk mi is.  A harmadik felvonásba azonban  szerintem belebuktak Kellérék, nagyon-nagyon "odaszégyenkezett" volt az a felvonás.  Mi azon rúgtuk  az igazán nagyot.
Megjegyzem, hogy a figurák is keményebbek,  Bóni gróf sem az a  kedves, ugribugri   kis grófocska.


- Lehet  azt kedélyesen is felfogni, hogy Bóni a világ összes nőjét  megszerzi magának, de  azt hiszem, ez nem feltétlenül a jó tulajdonságai közé tartozik. Amögött ott van  az erkölcsi, az emberi züllés, amiről a darabban énekelnek is: bűnösök vagyunk mind - hangsúlyozza Mohácsi.
Azt is hozzáteszi, nem kell megijedni,  számára az a fontos, hogy izgalmas és fogyasztható legyen az előadás, mert amit nagyon nem szível, az az unalmas  színház. Azt  szereti, ha a nézőt  is izgalomban  tartja, mi történik.  A   fehérvári teátrum színészei mellett  vendégként  Radnay Csilla  és Balla Eszter  alakítják váltva  Vereczkey Szilviát. Ugyancsak  vendég Lábodi Ádám, aki  Edvin Lippert Wellersheimet alakítja.  Mindhármukat igen tehetségesnek tartja Mohácsi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!