2011.12.15. 17:22
A nagyik idén is kitettek magukért
Székesfehérvár - Azt szokták mondani az édesanyák, a nagymamák, a háziasszonyok, az a legfőbb dicséret, ha minden étel elfogy az asztalról. Nos, ez az elismerés nem maradt el csütörtökön a Nagyi kedvenc karácsonyi sütije verseny idei döntőjén. Remek sütik készültek.
A Fejér Megyei Hírlap nagyi süti versenye immár hagyományos, így a karácsony előtti időszakban megjelenik a versenyfelhívás, hogy várjuk a nagymamák receptjeit, amelyket megörököltek édesanyjuktól, maguk találták ki, vagy csak hozzájutottak valamilyen úton és továbbfejlesztették. Az elkészült finomságot megkedvelte a család, kérik, kikövetelik az unokák, és ha nem titok, meg is lehet osztani másokkal a receptúráját. Az idei versenybe több mint hatvan receptet küldtek al a nagymamák.
Az is hagyomány, hoygy Rebényi Gyula mestercukrász és Végh József bírálja el melyik harminc recept juthat be a döntőbe. Ezeket természetesen meg kell sütnie a versenyző nagymamának, amit szívesen meg is tesznek. A zsüri ilyenkor kiegészül a Hírlap egy munkatársával, és megkezdődik a kóstolás, amíg a Novotel Szálló egyik termében a nagyszakállú köszönti és megajándékozza a gyermekrajzok készítőit - közülük is a harminc legjobb került a döntőbe -, a nagymamákat. Az idén a székesfehérvári Ybl Miklós lakótelepi óvoda óvodapedagógusai kórusának dalai csendültek fel, amelyeket szintetizátoron Szebik Attila kísért. A seregélyesi iskola diáklánya, Kajári Rebeka gyakorlott mesemondó, díjakat is mondhat magáénak. Ez alkalommal az okos kosról mesélt az egybegyűlteknek.
A zsűri közben kóstolt, a férfiak kiengedték a nadrágszíjat, és nem győztek csettintgetni, ugyanis kivétel nélkül igen finomra sikeredett minden sütemény. Az a legtermészetesebb, hogy a nagymamák várják, az övék lesz az esztendő legfinomabb nagyisütije. Valljuk meg, minden unokának a saját nagyija süti a legfinomabbat, de ez nem lehet szempont a versenyben. A zsűri kénytelen volt döntést hozni, de a szakemberek szerint bármelyik sütemény felkerülhet az ünnepi asztalra, ahogy biztosan ott is lesz a helye.
A három legjobb sütemény - nem állított fel sorrendet a zsűri - a mézes-diós kocka, amit a martonvásári Horváthné Tóth Magdolna készített - sorolta a díjazottakat Elekes András, a Hírlap főszerkesztője. A másik díjazott a fekete rózsa, amit a kápolnásnyéki Tiber Józsefné hozott a versenybe, illetve a mandulás hajtóka is nagyszerű volt, ezt pedig a fehérvári Dénesné Hekkel Aranka sütötte meg nekünk.