A nagyik idén is kitettek magukért

Székesfehérvár - Azt szokták mondani az édesanyák, a nagymamák, a háziasszonyok, az a legfőbb dicséret, ha minden étel elfogy az asztalról. Nos, ez az elismerés nem maradt el csütörtökön a Nagyi kedvenc karácsonyi sütije verseny idei döntőjén. Remek sütik készültek.

Kovalcsik Katalin

A Fejér Megyei Hírlap nagyi süti  versenye immár hagyományos,  így a karácsony előtti időszakban megjelenik a versenyfelhívás, hogy várjuk a nagymamák receptjeit, amelyket megörököltek édesanyjuktól, maguk találták ki, vagy csak hozzájutottak valamilyen úton és továbbfejlesztették. Az elkészült finomságot megkedvelte a család, kérik, kikövetelik az unokák, és ha nem titok, meg is lehet osztani másokkal a receptúráját.  Az idei versenybe több mint hatvan receptet küldtek al a nagymamák. 

 Az is hagyomány, hoygy  Rebényi Gyula mestercukrász  és  Végh József  bírálja el  melyik harminc recept juthat be a döntőbe.  Ezeket természetesen  meg kell sütnie a versenyző nagymamának, amit szívesen meg is tesznek. A zsüri ilyenkor kiegészül a Hírlap egy munkatársával, és megkezdődik a kóstolás, amíg a Novotel Szálló egyik termében a  nagyszakállú köszönti és megajándékozza a gyermekrajzok készítőit - közülük is a harminc legjobb került a döntőbe -, a nagymamákat. Az idén a székesfehérvári Ybl Miklós lakótelepi óvoda óvodapedagógusai kórusának dalai csendültek fel, amelyeket szintetizátoron Szebik   Attila kísért.  A seregélyesi iskola diáklánya, Kajári Rebeka   gyakorlott mesemondó, díjakat is mondhat magáénak. Ez alkalommal az okos kosról mesélt az egybegyűlteknek. 


A zsűri közben kóstolt, a férfiak kiengedték a nadrágszíjat, és nem győztek csettintgetni, ugyanis kivétel nélkül igen finomra sikeredett  minden sütemény. Az a legtermészetesebb, hogy a nagymamák várják, az övék lesz az esztendő legfinomabb nagyisütije. Valljuk meg, minden unokának a saját nagyija süti a legfinomabbat, de ez nem lehet szempont  a versenyben. A zsűri kénytelen volt döntést hozni, de  a szakemberek szerint  bármelyik sütemény felkerülhet az ünnepi asztalra, ahogy biztosan ott is lesz a helye. 
A három legjobb sütemény - nem állított fel sorrendet a zsűri - a mézes-diós kocka, amit a martonvásári Horváthné Tóth Magdolna készített - sorolta a díjazottakat  Elekes András,  a Hírlap főszerkesztője.  A másik díjazott  a fekete rózsa, amit a kápolnásnyéki Tiber Józsefné hozott a versenybe, illetve a mandulás  hajtóka    is nagyszerű volt, ezt pedig a fehérvári Dénesné Hekkel Aranka sütötte meg nekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!