Teltház a szállókon - a kríziskezelő megelőlegezi a téli feladatokra szánt összeget

Székesfehérvár - A hajléktalanszállók már most szinte teltházzal működnek, de még azért van pár hely az utcán élők számára. Az ellátás nem akadozik, pedig lenne miért...

S. Töttő Rita

Márton-nappal hivatalosan is megkezdődött a téli szezon, amely magával hozta az éjszakai mínuszokat is.  Kedd éjszakára  például  mínusz 6 fokot ígérnek az országban, amely már valódi veszélyt jelent azokra, akik a szabad ég alatt töltik az éjszakát. A hajléktalan emberek ellátására már elindult a teásjárat a megyeszékhelyen, amelyet az előző években pályázati forrásokból biztosított a Kríziskezelő Központ. Idén azonban még ki sem írták őket, nem hogy átutalták volna a szezonális feladatokra szánt összegeket - tudtuk meg.
- Ez most még nem jelent fennakadást a hajléktalanellátásban, mert a központ saját keretéből megelőlegezi a kellő összegeket, de a nagyon szükségesnél többet nem tud az ellátásra fordítani - árulta el Zsabka Attila, a fehérvári hajléktalanszállókat működtető Kríziskezelő Központ vezetője, utalva ezzel például arra az egészségmegőrző programra, amelynek segítségével vitaminokat, gyümölcsöket vittek tavaly télen minden héten a rászoruló hajléktalanoknak. Erre  a félmillió forintos projektre azonban saját keretből nem futja. A teásjáratot, a benti vacsoráztatást, valamint az ideiglenes hét végi krízisjáratot azonban idén is biztosítják, amely 2 és fél millió forintba kerül. - Az ígéretek szerint hamarosan kiírják a nekünk szóló pályázatokat, de ha így is lesz, idén már nincs sok esély rá, hogy ha nyerünk is, időben megkapjuk a forrásokat - tette hozzá a központ vezetője.


Az egyre hűvösebb időjárásnak Székesfehérváron és környékén eddig nem volt hajléktalan áldozata, ennek ellenére most is vannak olyanok - jellemzően minden esztendőben ugyanazok -, akik nem hajlandóak bemenni a szállókra. Amelyek már most lényegében közel  teltházzal működnek, a téli időszakos  konténerlakásokban azonban még van néhány hely.
- Ide utcások jöhetnek - mondta Zsabka Attila. Az utcások azok az emberek, akik egyébként nem költöznének hajléktalanszállóra, éjszakáikat a szabad ég alatt töltik. Az influenzajárvány az elmúlt években elkerülte a Kríziskezelő Központ környékét, vélhetően az oltás korai elindítása miatt. Idén sincs ez másként, már elkezdődött a fedél nélkül élők beoltása, persze csak azok körében, akik ezt kérik.  Az előző évek tapasztalata az - nyilatkozta a központ vezetője -, hogy inkább a szállókon lakók kérik a védőoltásokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!