Szervezik a közfoglalkoztatást

Székesfehérvár - Egy hónapja már annak, hogy a munkaügyi központok is megyei szervezeti formában dolgoznak, továbbra is a kormányhivatalok égisze alatt.

Tribolt Lajos

A megyei kormányhivatal szakigazgatási szervei közül a munkaügyi központnál alakult ki legkésőbb a szervezeti forma. A központok 2007. január 1-től 2010. december 31-ig regionális formában működtek. Akkor a kormányhivatalok részévé váltak, ám szeptember 30-ig továbbra is regionális hatáskörrel dolgoztak. Október 1-től tértek vissza a megyei működési szisztémához. Az átalakulások a szervezet feladatát nem érintették, legfeljebb a hangsúlyok változtak.
 Fő tevékenységük a munkanélküliség kezelése, a regisztrált álláskeresők elhelyezése a munkaerőpiacon, illetve az előbbi cél érdekében a munkáltatók aktív eszközökkel történő támogatása. Ez utóbbihoz tartozik a foglalkoztatást bővítő bértámogatás, ilyenkor a bér és járulékainak 50 százalékát kaphatja a cég maximum egy évig. A munkáltatók kaphatják a munkahely megőrzését szolgáló támogatást is.
 Ennél az elbocsátásra tervezett dolgozók bérének s járulékainak egy része jár, s amennyi ideig a támgatást kapják, ugyanannyi idejű továbbfoglalkotatást kell vállalniuk. Ha ez nem történik meg, a támogatás összegét vissza kell fizetni.
 Az a tapasztalat, hogy mindkét támogatási forma iránt növekszik az érdeklődés, különösen a kis- és közepes vállalkozások körében. A munkaügyi központok fő feladata januártól a közfoglalkoztatás szervezése. Ennek keretében önkormányzatoknak, állami és civil szervezeteknek nyújtanak támogatást. A Start munkaprogram keretében októberben 52 fő foglalkoztatása kezdődött meg, ők a leomlott kulcsi partfalnál dolgoznak. Indul Enyingen egy kistérségi folalkoztatás 207 fővel. Ennek keretében árkokat, mezőgazdasági és földutakat tesznek rendbe, önkormányzati hivatalokban dolgoznak. A követező évben az abai és a sárbogárdi kistérségben terveznek hasonlót.
 A megyei kormányhivatal munkaügyi közponját Buday Attila vezeti. Ő volt ugyanitt osztályvezető, főosztályvezető, szakmai igazgatóhelyettes.   Katonai főiskolát végzett, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen személyügyi szakértői végzettséget szerzett. Nős, a fia főiskolás. Kedvenc hobbija a kendo.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!