Papademosz lesz a görög miniszterelnök

Lukasz Papademosz, az Európai Központi Bank (EKB) volt alelnöke lesz az új koalíciós kormány miniszterelnöke Görögországban - jelentette be a görög média csütörtökön.

MTI

A 64 éves Papademosz kinevezésében négyórás ülés eredményeként egyeztek meg a jobboldali, szocialista és szélsőjobboldali pártok az államfő bábáskodása mellett.

A görög jegybank egykori vezetője a leköszönő Jeórjiosz Papandreut váltja. Az új kormány tagjai péntek délben teszik le az esküt.

 

 

  

OLDALTÖRÉS: Papademosz kinevezéséről tárgyaltak

 

 

 

 

 

Ismét Papademosz kormányfői kinevezéséről tárgyaltak

Lukasz Papademosznak a tervezett görög nemzeti egységkormány élére történő kinevezéséről tárgyalt szerda este Jeórjiosz Papandreu még hivatalban lévő miniszterelnök és Antonisz Szamarasz konzervatív ellenzéki vezető - közölte egy kormánytisztviselő.

Az új kabinet feladata az október 26-án Brüsszelben elfogadott mentőcsomag ratifikálása lenne, amely nélkül Görögország az államcsődön kívül azt is kockáztatja, hogy elveszíti euróövezeti, sőt európai uniós tagságát, és válságba sodorja az unió közös valutáját.

A neve elhallgatását kérő tisztviselő a Reuters brit hírügynökségnek elmondta: Papandreu arról tájékoztatta Szamaraszt, hogy elfogadta a Papademosz által a kinevezéshez szabott feltételeket. Egyúttal arra biztatta az ellenzéki vezért, hogy lépjen kapcsolatba Papademosszal, az Európai Központi Bank egykori alelnökével.

Papademosz korábban azt kérte, hogy a görög szocialisták és a konzervatívok is írásban biztosítsák támogatásukról a Görögország megsegítésére összeállított 130 milliárd eurós mentőterv feltételéül szabott intézkedéseket - ahogyan azt az Európai Unió is kéri.

A görög kormányválság előzménye, hogy Papandreu nemrégiben bejelentette, referendumot ír ki az euróövezet válságtanácskozásán elhatározott döntésekről. Ezzel alaposan megrengette a nemzetközi pénzvilágot és az európai vezetők éles tiltakozását váltotta ki. Papandreu később visszakozott, majd a nemzeti egységkormány érdekében kilátásba helyezte lemondását.

Papandreu a görög nemzethez intézett szerda esti beszédében bejelentette, elvi megállapodás született az ellenzékkel az új, koalíciós kormányról, de ennek vezetőjéről a jelek szerint továbbra sincs egyezség. A szocialista párt és az ellenzéki Új Demokrácia vezető köreiben is állítólag az a vélemény fogalmazódott meg, hogy Filiposz Pecalnikosz parlamenti elnök legyen az egységkormány feje. Korábban viszont sokan Papademoszt látták a legesélyesebb jelöltnek.

Karolosz Papuliasz államfő irodájának közlése szerint csütörtök reggel összeülnek a pártvezetők, de megfigyelők kételyüknek adtak hangot: a gyorsan változó körülmények a találkozó elhalasztásához vezethetnek, sőt még az is megtörténhet, hogy lefújják azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!