Mérnökök segélykiáltása

Budapest-Fehérvár - Különösen a tervezőmérnökök kerültek csődközeli helyzetbe, miután általában ők állnak a lánctartozások végén: most a kormány segítségét kérik.

Házi Péter

- Az uniós társfinanszírozású projektekben szerepet vállalt mérnökvállalkozások jelentős részénél a kintlévőségeik éves árbevételük negyven-ötven százalékáét is meghaladják. A legnagyobb adós maga a közszféra, nem ritkák az aláírt teljesítésű, másfél-két éve ki nem fizetett számlák - hívja fel az elszomorító helyzetre a figyelmet a Magyar Mérnök Kamara nevében Barsiné Pataky Etelka  elnök. Hasonló megyei  helyzetről számolt be kérdésünkre  Szepes András, a  fennállásának 15. évfordulóját nemrég ünneplő Fejér Megyei Mérnök Kamara elnöke, aki   szerint különösen a tervezőmérnökök vannak csődközelben.
Az országos kamara közleménye szerint  a  megrendelések egy szűk körhöz jutnak csak el, ahol pedig verseny van, ott lefelé menő árspirálba hajszolják az életbenmaradásukért küszködő mérnököket. Már régen nem arról szól mindez, hogy a verseny költséghatékonyan működő, jól szervezett cégeket juttatna megérdemelten munkához. A Magyar Mérnöki Kamara felkéri a Kormányt,  haladéktalanul intézkedjen arról, hogy az uniós projekteknél megbízásokat teljesítő vállalkozások felé a tartozások kiegyenlítésre kerüljenek. Elvárjuk továbbá, hogy az uniós források felhasználásának érdekében  nagyszámban kezdődjenek meg a projektek mindenki számára elérhető és részvételt biztosító tervezési pályázati kiírásai. Ennek szolgálatába kell állítani  az új Közbeszerzési törvényt, a díjszabást, a szabványok elérhetőségét javító intézkedéseket, a szoftverek kedvezményes megvásárlásának támogatását, és a munkát adó mérnöki mikro- és kisvállalkozások és tevékenységük megbecsülését, a politika minden szintjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!