Hét halott és 51 sérült az angliai tömegbalesetben - a füst lehetett az ok (videó)

Hét halottja és 51 sérültje van az utóbbi két évtized legsúlyosabb nagy-britanniai közúti balesetének a rendőrség vasárnap délutáni végleges összesítése szerint.

MTI

A hatósági vizsgálat jelenleg egy sportklub által rendezett tűzijátékra összpontosul, amelynek füstje a baleset előtt elborította az érintett útszakaszt. 
A szerencsétlenség péntek éjjel történt a Délnyugat-Angliából a középső országrész felé vezető M5-ös autópálya Somerset megyei szakaszán, Bridgwater és Taunton városok között, ahol összesen 34 jármű ütközött össze, köztük hat kamion. 
A járművek közül több is kigyulladt. A tűzvész hevességét jelzi, hogy szakértői beszámolók szerint több kamion és személyautó gyakorlatilag "beleolvadt" az útburkolatba. 
Az autópálya északkelet felé vezető sávját - amelyen a baleset történt - kétszáz méteres szakaszon újra kell aszfaltozni. 
Az ütközéssorozat után több nagy robbanás is hallatszott; egyes szakértői vélemények szerint lehetséges, hogy a kamionok egyike gázpalackokat szállított, és azok robbantak fel.
A baleset légitámadásra emlékeztető helyszínét még vasárnap délután is kormos, kiégett törmelékhalmaz borította, bár a roncsok jelentős részét már elszállították egy raktárba, ahol részletes szakértői vizsgálatnak vetik alá a járműmaradványokat. 

A tömegszerencsétlenség idején sűrű köd borította az autópálya-szakaszt, amelynek útfelülete a nem sokkal korábban lezúdult nagy mennyiségű eső miatt nedves is volt.
A hatóságok ugyanakkor vizsgálják azokat a beszámolókat is, amelyek szerint a baleset előtti percekben egy közeli sportklub nagyszabású tűzijátékot rendezett, és ennek füstje is elborította a pályát. A sportegyesület megerősítette, hogy a tűzijáték a szerencsétlenség előtt tíz perccel ért véget.
A balesetet túlélő autósok és a másik pályán haladó szemtanúk egyöntetűen arról számoltak be, hogy hirtelen átláthatatlan, fekete füstfalba ütköztek, és a látótávolság szinte nullára csökkent.
Anthony Bangham főfelügyelő-helyettes, a nyomozás vezetője a helyszínen tartott vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján kijelentette: a vizsgálat elsődleges célja annak kiderítése, hogy a tűzijáték okozta füst mennyiben járult hozzá a balesethez. 
A szerencsétlenség nyomán brit közlekedésbiztonsági szakértők sajtónyilatkozatokban kérdőjelezték meg a sebességkorlátozás tervezett emelését.
A konzervatív-liberális kormánykoalíció nemrég véglegesített tervei szerint 2013-tól a jelenlegi 70 mérföldről 80 mérföldre emelkedne az autópályákon megengedett legnagyobb óránkénti sebesség. Csaknem fél évszázada ez lenne az első komolyabb sebességkorlátozási változtatás Nagy-Britanniában: a jelenleg érvényes - 112 kilométer/órának megfelelő - felső limitet 1965-ben határozták meg.
Justine Greening brit közlekedési miniszter, aki vasárnap ellátogatott a délnyugat-angliai baleset helyszínére, a BBC-nek nyilatkozva nem kommentálta a sebességkorlátozás emelésének tervét ért bírálatokat, csak annyit mondott, hogy meg kell várni a részletes rendőrségi és szakértői vizsgálatok eredményét.
Nagy-Britanniában - a halottak és a sérültek, valamint a balesetben érintett járművek számát tekintve - két évtizede ez volt a legsúlyosabb közúti szerencsétlenség. A Londonból nyugatra vezető M4-es autópályán 1991 márciusában tízen vesztették életüket, amikor 51 jármű ütközött össze.
Minden idők legsúlyosabb brit országúti balesete 1975 májusában történt, amikor egy autóbusz Yorkshire megyében lezuhant egy közúti felüljáróról; akkor az utasok közül 32-en haltak meg.

    

OLDALTÖRÉS: Borzalmas tömegkarambol: 34 jármű rohant egymásba egy angol autópályán

 

 

 

Borzalmas tömegkarambol: 34 jármű rohant egymásba egy angol autópályán

Harmincnégy gépjármű, közöttük több teherautó rohant egymásba pénteken egy délnyugat-angliai autópályán; a balesetben nem végleges adat szerint heten meghaltak és 51 ember megsérült - közölte a rendőrség.


"Úgy gondoljuk, hogy legkevesebb hét ember halt meg a balesetben" – közölte szombaton egy helyi rendőri vezető.
   
A rendőrség attól tart, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik, mert továbbra is vannak emberek a roncsok között. Szombaton délben még folytak a mentési munkák.
   
A rendőrség szerint 51-en sérültek meg, többségüket kórházba szállították.


A baleset oka egyelőre nem ismert. A tömeges karambol az M5 jelű autópályán történt Taunton közelében, az észak felé tartó oldalon, péntek este, csúszós úttesten és sűrű ködben. Az érintett útszakaszt mindkét irányban lezárták. Az érintett útszakaszt csak vasárnap nyitják meg a forgalom előtt. Mintegy ötven tűzoltó próbálta meg kiszabadítani a roncsokban rekedt embereket.
   
Bangham elmondta, hogy a rendőrség és a mentők érkezésekor számos kocsi lángokban állt és szénné égett. Az egyik mentős szerint legalább két benzint szállító tartálykocsi volt a szerencsétlenül járt járművek között, ez okozta a tüzet, amelyet több órás küzdelem árán sikerült csak eloltani. Egyesek "gigantikus tűzgolyóról" beszéltek.
   
Edmung King, a brit Autós Szövetség elnöke szerint húsz év óta ez volt a legsúlyosabb baleset Nagy-Britanniában. 1991-ben 51 gépkocsi szaladt egymásba és tízen haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!