Felkészültek - két géppel több ügyel a téli időszakban

Székesfehérvár - Gépszemlét tartottak szerdán reggel a városgondnokságnál, a téli felkészülés jegyében.

Házi Péter

Ahogyan tavaly, úgy a mostani síkos-havas időszakban sem találkozhatunk majd sóval a belváros utcáin. A törvény szerint ugyanis kizárólag csak a közutakon, az autóbusz-megállókban, a kerékpárutakon és a közterületen lévő lépcsőkön lehet síkosságmentesítésre használni az azt megelőzően évtizedeken át alkalmazott  útszóró sót. Ebből következik, hogy a belvárosban és minden más helyen kőzúzalékkal szórják le a havas utakat, a parkok területén pedig csak hóeltakarítás lesz, klasszikus síkosságmentesítés nem!
Mindez a városgondnokság  szerdai hóügyeleti gépszemléjén derült ki, amelyen részt vett a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a tűzoltóság, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a városi rendőrkapitányság, az önkormányzat közlekedési irodája, valamint a Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének képviselője is. Mint megtudtuk, a városgondnokság által fenntartott hóügyelet 2012. március 15-éig működik majd, az ügyelet telefonszáma: 513-483. Az említett időszakban négy hóügyeletes, négy asszisztens és négy útügyeletes látja el a feladatokat napi 24 órában. A város mintegy 330 kilométernyi útját kell biztonságos állapotban tartaniuk a munkagépeknek, amelyekből idén kettőnél több dolgozhat tavalyhoz képest: hét nagy hókotró, tíz járdatakarítógép és egy multicar birkózhat meg a hóval.
A takarítási rend szerint első ütemben a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, gyűjtőutakat sózzák (150 kilométer), ám ehhez az ütemhez tartozik a belváros is. A második ütemben a nagyobb forgalmú  lakótelepi és a kertvárosi utcák következnek, ez 85  kilométert tesz ki. A harmadik ütemben a kis forgalmú, családi házas övezetek utcái kerülnek sorra, ezek hossza közel száz kilométer. A házak előtti járda  takarítása továbbra is a tulajdonosok dolga!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!