Tóásó-per - Folytatódott a meghallgatás, kifogással, panaszokkal éltek a védők

Többszöri halasztás után szerdán folytatódott a bolíviai Cochabambában a Tóásó-ügyben folyó peres eljárás első szakaszának záró meghallgatása, amely a helyi sajtó értesülései szerint négy napig, esetleg szombatig tart.

MTI

Ricardo Maldonado bíró előtt a 39 vádlott közül csak 11 jelent meg, azok, akik előzetes letartóztatásban vannak. Közöttük szerepel a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadic és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd, akiket rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett még vasárnap szállítottak Cochabambába a La Paz-i San Pedro börtönből, ahol 2009 óta raboskodnak. Sokan szökésben vannak, négy vádlott házi őrizetben, akik egészségi állapotukra hivatkozva maradtak távol, akárcsak az egyik influenzás vádlott. 
A meghallgatás záró szakaszát háromszor halasztották el augusztus óta, s a legutóbbi tervek szerint szeptemberben meg kellett volna tartani, de akkor tiltakozó megmozdulások - őslakos indiánok tüntettek egy autópálya építése ellen - miatt nem kockáztatták meg a vádlottak szállítását a fővárosból Cochabambába, s ezért végül október 19-re tették át a folytatást. 

Elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az üggyel összefüggésben letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy szakadár "terroristacsoportot" számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. 
Közel két évig tartó nyomozás után Cochabamba városban idén április közepén kezdődött az ügyben az előzetes meghallgatás. 
A szerdai meghallgatáson a cochabambai igazságügyi palota Vörös szalonjában öt vádlott védői éltek kifogásokkal és panaszokkal, illetve kérvényezték védencük szabadlábra helyezését. Emellett a védők egy csoportja kérte az ügy vizsgálata során összegyűjtött, a vád által benyújtott összes bizonyíték és dokumentum kizárását, egyben az egész eljárás felfüggesztését, mivel szerintük az törvénytelenségekre épül.

Dossziénk a Rózsa-Flores-ügyről ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!