Rácalmáson is stabilizálják a partfalat

Rácalmás - A kivitelező vasbeton támasztékokat, cölöpöket épít be a partfalba, hogy ne csússzon tovább a Duna felé.

Körmendi Erzsébet

Rácalmás ófalu partfal-stabilizálásának jelenlegi - II/A ütemnek nevezett - munkálatai nemcsak az utcákat, hanem az ingatlanokat is érintik. Ám a tulajdonosok nem ágálnak emiatt, ellenkezőleg: azt mondják, tegyék csak a dolgukat. A veteményesüknél, néhány tujánál jobban féltik az otthonukat, amely veszélybe kerülne, ha megindulna a part.
- Teljesen mindegy, miféle tevékenységet végeznek a telkemen, szükség van rá, mert nem szeretnék úgy járni, mint szerencsétlen kulcsiak  - mondta korábban az egyik érintett ingatlantulajdonos, Molnár János.

Rácalmás tavasz óta folytatja a csúszásveszélyes partfal megerősítését, amire már a közelmúlt éveiben is több száz millió forintot költött pályázati forrásból az önkormányzat.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv meghatároz az országban olyan tájakat, amelyek fejlesztése, védelme kiemelt fontosságú. E tájegységek közé tartozik a Duna-mente, azon belül a rácalmási löszfal, az alatta lévő hordaléklejtő, és az azon megtelepült ófalu is. A partfalcsúszás megállítása, a talajba szivárgó vizek elvezetése hosszú távon segíti elő az országosan kiemelt cél helyi megvalósítását. A fejlesztés körülbelül ötszáz ingatlant, s ezer-ezerháromszáz rácalmási lakót érint.

- A víz és a csúszás egyaránt nagy ellenségünk, ezért döntött úgy a tervező és a szakértő, hogy nagy mélységben dréncsöveket fúrnak a talajba, és a Duna irányába levezetik a vizet - mondja Schrick István polgármester.

A beruházás kétféle műszaki megoldással szünteti meg a talajmozgások, csúszások kiváltó okait. A rétegvizeket és a felszínről beszivárgó csapadékvizet függőleges kavics ejtőkutak segítségével összegyűjtik, majd szűrőcsövekkel a Dunába vezetik. Másrészt a Vadkacsa utca vonalában két sorban rögzítik a csúszólapokat. Körülbelül 230 méter partfalat, illetve 55 ezer négyzetméter lakóterületet stabilizálnak a régi mozi környékén.

Az említett munkákat két ütemben végzik el. Az elsőre közel 320 millió forintot nyert az önkormányzat tavaly. A kivitelező tavasszal kezdte a munkákat. Ám a folytatás miatt sem kell már aggódniuk a rácalmásiaknak: a második ütemre benyújtott pályázatuk is sikeres volt, 276 millió forint támogatást nyertek. A támogatási szerződést már aláírták, a közbeszerzési pályázatok kiírására sem kell már sokat várni. Ennek a második beruházási ütemnek a kivitelezése jövő tavasszal kezdődik, és a stabilizálás a Kiss Ernő utca, Deák tér valamint Szávó köz által határolt területet, az ottani ingatlanokat érinti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!