Új lelkipásztor érkezett Adonyba

Szeptember 1-jétől nevezte ki Spányi Antal megyéspüspök Szabó Gyula atyát az adonyi plébániára.

Percsi Tibor

A plébános az erdélyi Székelyudvarhely melletti kis községben született, itt végezte az elemi iskolát, Gyulafehérváron a középiskolát, majd ugyanitt hat éven keresztül tanulta a teológiát. Papként több helyen is szolgált, így Szászrégenben, Verespatakon, Sepsziszentgyörgyön, Felsőháromszéken, Máréfalván, majd innen került Magyarországra.


Még erdélyi szolgálata alatt a nyári szabadságát rendszeresen Németországban töltötte. Útban hazafelé meg szokott pihenni Budapesten. Az egyik ilyen alkalommal találkozott Spányi Antallal, aki elmondta, hogy milyen kevés pap szolgál Magyarországon és Fejér megyében (ellentétben Erdéllyel, ahol hatszor annyi pap látja el ugyanezt a szolgálatot), s jelezte; örömmel látná, ha itt vállalna feladatot. Nem volt könnyű döntés, de két és fél év múlva a gyulafehérvári érsek hozzájárulásával áttelepedett Magyarországra.
Az első évben Budapesten szolgált, majd Mezőfalva, Piliscsaba után érkezett Adonyba.
A településről szerzett első benyomásai kedvezőek, családias, barátságos emberekkel ismerkedett meg. Kérdésünkre elmondta, hogy a szokásos plébániai feladatok mellett nagyon szeretné, ha a szombat délutáni vagy a vasárnap délelőtti mise után felkeresnék a hívek egy kis beszélgetésre, de adventtől tervezi bibliamagyarázati foglalkozások, beszélgetések beindítását is.
Nem egyedül érkezett az atya, vele jött Lőrincz Katalin lelkipásztori kisegítő és hitoktató, aki eddigi magyarországi munkája során mindvégig vele volt. A gyerekeket nagy szeretettel és szakértelemmel már húsz éve tanítja a vallásra, emellett a plébániát, az irodát vezeti.
Az egyházközségi képviselő-testülettel már üléseztek, az atya itt is megköszöni támogató együttműködésüket. És köszönetet mond azért is, hogy a plébániát szépen kifestették, kitakarították érkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!