Tóásó-ügy - Elutasították Előd szabadlábra helyezési kérelmét

Elutasította a hétvégén az illetékes bolíviai bíró Tóásó Előd és ugyancsak összeesküvéssel vádolt horvát társa Mario Tadic szabadlábra helyezési kérelmét.

MTI

Az Evo Morales bolíviai elnök meggyilkolására szőtt összeesküvéssel vádolt Tóásó és Tadic ügyvédje, Gerardo Prado arra hivatkozva kérte védencei szabadlábra helyezését, hogy a letartóztatásuk idején - 2009. április 16-án  - érvényben lévő rendelkezések értelmében az előzetes letartóztatás ideje maximum 18 hónap lehet, ennél tovább senkit sem lehet börtönben tartani bírói ítélet nélkül. Tóásó és Tadic már 28 hónapja van előzetes letartóztatásban.  
Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.
Ricardo Maldonado, az illetékes La Paz-i bíró szombaton jelentette be egy meghallgatáson, hogy elutasította a szabadlábra helyezési kérelmet, mivel egy 2010-es bolíviai törvény - amely módosította az eljárási szabályokat - maximum 36 hónapra emelte a bírói ítélet nélküli előzetes letartóztatás időtartamát. A bolíviai főváros bíróságán tartott meghallgatáson megjelent Tóásó és horvát társa is, ügyvédjük kíséretében. 
Marcelo Soza, a vádat képviselő főügyész  a La Paz-i meghallgatást követően jelentette be, hogy a peres eljárás első szakaszának záró meghallgatására szeptember 27-én kerül sor, s ezt követően lép az ügy a tárgyalási szakaszba. 
Közel két évig tartó nyomozás után Cochabamba városban az idén április közepén kezdődött az ügyben az előzetes meghallgatás, amely végén, még tavasszal az illetékes bíró a bizonyítékok megalapozatlansága miatt elutasította a tényleges per megkezdését.
 
Előzmények, cikkek a Rózsa Flores és a Tóásó-ügyről ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!