Ősi mozgásforma a megújulásért - hastáncgála lesz októberben

Székesfehérvár - A hastáncról sokan - különösen a férfiak -, azt gondolják, hogy az mindössze és leginkább csak egy szexuális étvágykeltő műsor, holott aki gyakorolja ezt az önkifejezési formát, az gyakran számol be arról, hogy a hastánc bizonyos lelki folyamatokat indít el, illetve erősít meg az emberben.

Házi Péter

Nem véletlen hát, hogy a legtöbb nő akkor fordul e mozgásforma felé, amikor valamilyen válságban van, vagy éppen az életének kereteit próbálja tágítani, változtatni - mondja Szigeti Kata hastáncoktató, aki már puszta jelenlétével is felülírja a hastánchoz kapcsolódó, gyakran hamis közhelyeket. Hiszen az Amazon Táncstúdió vezetője   valójában egy vékony hölgy, s amikor azt kérdezem tőle,  nem kell-e a hastánchoz bizonyos "ráznivaló" testtömeg, akkor azonnal nevetve csóválja a fejét: - Nem szükséges túlsúlyosnak lenni ahhoz, hogy a hastáncot élvezni tudjuk!  Persze, amióta oktatok, találkoztam már olyan táncossal, aki húsz kilóval volt nehezebb az átlagnál és így nyert hastáncversenyt, ám olyan lányt is ismerek, aki vékony, mégis igen szuggesztív az előadásmódja - mondja Kata, aki nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis a tavalyi, első alkalommal megrendezett Alba Orient Hastáncgála sikerén felbuzdulva most második alkalommal is életre hívja a hastáncosok seregszemléjét:


 - Fejér megyében egyre több a hastánccsoport. Ez azonban véleményem szerint nem divatirányzat. Ez a tánc   mindig is népszerű lesz, mert amikor egy nő változtatni akar a magánéletén, a stílusán, vagy akár a berögzült szokásain, akkor biztos, hogy megtalálja a hastáncot. Van, aki csak elvégzi a tanfolyamot, amit a Megyei Művelődési központban tartunk, és  közben újraértékeli az életét, kivirul, de legalábbis rendbe jön magával. Neki ennyi elég, továbbáll, megy a dolgára. Aki teljesen magáévá, zsigerivé tudja tenni ezt a mozgásformát, az viszont valószínűleg örökre elkötelezi magát ezzel - osztja meg véleményét Szigeti Kata, akinek az elmondása  szerint az október 8-án, 17 órakor, a helyőrségi klubban rendezendő gála alapvető célja elsősorban az, hogy   a megye hastáncosainak adjon fellépési, szereplési lehetőséget, hogy ezzel is erősítsék az összetartozás érzését. Ám a tavalyi gálához hasonlóan idén is jönnek az ország minden részéből fellépők, a legnagyobb attrakció pedig Mahasti, a Hastáncintézet vezetője lesz, akitől a gálát megelőzően lehet majd a különféle mozdulatokat elsajátítani.



Ha már a mozdulatoknál tartunk, ejtsünk néhány szót e tánc történetéről is: A világ egyik legrégibb, és a mai napig szinte változatlan formában fennmaradt tánca az orientális tánc. Eredeti arab neve raqs sharqi, ami nem mást jelent, mint kelet tánca. Amikor a 19. században a közel-keleti utazások során a nyugati emberek szembesültek az európai táncokban  ismeretlen mozdulatsorral, nevezetesen a törzs és a csípő külön mozgatásával, tévesen danse du ventre-nek nevezték el. Ezt az angolok tükörfordítással átvéve belly dance-nek nevezték, innen jön a magyar hastánc kifejezés.  A  név tehát egy téves szókép, hiszen az orientális táncban a táncos egész teste mozog, beleértve a nagyon tipikus fej-, váll- és mellmozdulatokat, amelyeket lágy karmozdulatok kísérnek.
A keleti tánc - ahogy az arabok hívják -, az egyik legrégibb táncforma, mely évezredekkel ezelőtt az anyaság és a termékenység tiszteletére végzett szertartások része volt, és egyben felkészítette a női testet a szülés folyamatára. Azt is mondhatnánk, hogy a legrégebbi kismama-torna.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!