Mezőfalvi baleset - Még most sincs döntés

Mezőfalva - A motorosnak nem volt jogosítványa, se bukósisakja, a géppel szabálytalan gumikon közlekedtek.

Pekarek János

2008. szeptember 5-én, este fél hétkor egy Mazda személyautó, Dunaújváros irányából jövet, dél felől fordult be a mezőfalvi Rákóczi utcába, majd annak közepe táján balra nagy ívben egy ház felhajtójára. A kanyar közepénél jobb hátsó ajtajába csapódott egy sportmotor, amelynek utasa meghalt. Hónapra, napra, órára és percre pontosan három évvel az egy ember életét követelő közlekedési baleset után újra, immár másodszor, helyszíni bírósági tárgyalást rendeztek hétfőn este fél hétkor a mezőfalvi Rákóczi utcában.
Az eljárás célja az volt, hogy az eredeti időpontban (s nem, mint az első helyszíni tárgyaláskor: délelőtt) vizsgálják meg, mit láthatott a Mazda személyautó vezetője, amikor balra nagy ívben a  háza előtti feljáróhoz kanyarodva egy motorkerékpár két emberrel, nagy sebességgel a jobb hátsó ajtajába csapódott?
A bírósági helyszínelés, amelyen (egy kivétellel...) részt vett az összes érintett, kudarcot vallott, amennyiben az ég borús volt, nem pedig verőfényes, mint három éve.  Azonban a szakértők összes mérése alapján talán mégis többet fogunk tudni az októberre tervezett következő tárgyaláson.


A tragikus baleset egyik kulcsmozzanata, hogy a nagy sebességgel, árnyékkal, fölötte a szikrázóan sütő nappal szemben vajon kellő időben észlelhette-e az autó vezetője a közeledő motorkerékpárt? Amely egyes állítások szerint nem, más állítások szerint viszont igenis ki volt világítva.
Másodpercekről és méterekről van szó. A két igazságügyi gépjármű műszaki szakértő és a világítástechnikai szakértő egy hasonló színű (kölcsönkért, mert az eredetit érthetetlenül bezúzták) motorkerékpárral, s az azt vezető, a motoros vádlott balesetkor viselt öltözetéhez hasonló ruhát viselő rendőr segítségével három pozícióból végzett fénysűrűség-méréseket. A vádlottak és a tanúk új megjegyzésekkel egészítették ki eddigi megállapításaikat: ezeket majd elsőfokú ítéletében mérlegeli a bíróság.
Mivel azonban a hétfő esti mérések idején erősen borult volt az ég, a szakértői jelentés bonyolult számítások alapján készül el.
A világítástechnikai szakértő ugyanis, figyelve a meteorológiai előrejelzésekre, egy nappal korábban, vasárnap kora este, a balesetéhez hasonló körülmények között már végzett méréseket. Igaz: motorkerékpár nélkül. Az akkori eredmények figyelembe vételével viszont várhatóan fontos adatokat számíthat ki. A második helyszíni tárgyalás résztvevői mindenesetre ezen ismeretek figyelembevételével nem tartották szükségesnek, hogy újabb, immár harmadik helyszíni tárgyalást is rendezzenek Mezőfalván. Mint mondták, van reális esély arra, hogy a három esztendővel ezelőtti valósághoz nagyon közeli eredményeket produkáljon a szakértő.
A helyszíni tárgyalás  rendben, csendben, fegyelmezetten zajlott, alig néhány helybéli távoli, szinte észrevehetetlen érdeklődése mellett - rendőri biztosítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!