Más dimenzió: Hungarikonok a Vermes-villában

Dunaszerdahely - Duplán egyedi műtárgyak, amelyek egyszerre állítanak emléket egykori gazdáiknak és a kortárs képzőművészetnek. Kárpáti merész ötlete új, más dimenzióba emel.

V. Varga József

Tandori Dezső sapkáját a táci kötődésű Fehér László illesztette művébe. Papp László bokszkesztyűjét a Dégről elszármazott Verebics Katalin festménybe ágyazta, testvérhúga, Verebics Ágnes pedig installációba foglalta.

A Magyar Művészetért Díj 2011. évi kitüntetettje, a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria Hungarikonok címmel a Vermes-villában mutatja be a híres Kárpáti-gyűjteményt, amely mára a magyar kultúra, sport és közélet kiválóságainak - a művészeti alkotásba komponált emblematikus tárgyakon keresztül - mintegy nemzeti tablójává vált.

Amint Verebics Gézától, a Verebics-lányok édesapjától megtudtuk: Kárpáti Tamás hosszú éveken át gyűjtögette a hírességek relikviáit, majd a legkiválóbb kortárs magyar képzőművészeket kérte fel arra, hogy gondolják tovább az ereklyéket, helyezzék bele festménybe, szoborba, hogy az általuk hozzáadott értékkel az objektből szubjekt, esetünkben hungarikon válhasson.

A múlt nagy mesterei előtt korunk művészei tisztelegnek: Nádler, Kentaur, Radák, B. Müller, Szurcsik, efZámbó, Szotyori, Tettamanti, Szemadám vagy éppen Fehér és a Verebics-nővérek.

A jeles gyűjteményt bemutatták már Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Egerben, a Dobó Vármúzeumban, ezt követően pedig Bécsben, a Collegium Hungaricum, majd Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeum adott otthont a műveknek.

Olyan egyedi eszközökkel, kellékekkel találkozhatunk az alkotások által, mint Karinthy Frigyes írógépe, Nagy Imre órája, Barcsay Jenő ecsete, Faludy György botja, Grosics Gyula trikója, Örkény István zsebórája, Aba-Novák Vilmos pipája, Kertész Imre kalapja, Makk Károly rendezői széke, Szécsi Zoltán vízilabda kapus sapkája, a Nemzeti dal egyik eredeti röplapja vagy Overdose patkója.

Információnk szerint a Vermes-villában a hungarikonokkal párhuzamosan egy másik, hasonló szellemben fogant gyűjtemény, az Eurikonok több darabja is látható, amelyek John Lennon, Jiri Menzel, Niki Lauda vagy Tony Curtis személyes tárgyainak művészi továbbgondolásai.

A Kárpáti-gyűjtemény csaknem nyolcvan műtárgyat vonultat fel, a tárlat szeptember végéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!