Jobb megelőzni a bajt! Terápiák a természet erejével

Léteznek olyan betegségek, amelyek gyógyításához a páciens igénybe veheti a fizioterápiát, a természet erejét. A terápiák időigényesek, de ha valaki vissza szeretné nyerni lelkének, testének betegség előtti állapotát, akkor kivár, megfogadja amit a szakember orvos, gyógytornász előír, gyakoroltat vele, valamint legtöbbször hosszasan szorgalmat, türelmet tanúsít.

Kovalcsik Katalin

- Most jöjjön, amíg nincs nagyobb baj!  -  hangzott a gyógytornászi  felszólítás. Ha sokáig vár az ember, előfordulhat, hogy  nehezebb visszafordítani a folyamatokat.
- El szoktuk mondani a hozzánk fordulóknak, hogy milyen terápiát alkalmazunk - mesélte   Bakos Zita  gyógytornász. - Általában elfogadják a  javaslatainkat,  a kezelés után  érzik, hogy csillapodik a fájdalom, megnövekszik az ízületi mozgásterjedelem.  Statisztikát nem készítünk a hozzánk fordulók betegségeiről, de egy konferencián elhangzott,  növekszik  a mozgásszervi bajokkal orvoshoz fordulók és ezzel arányosan a táppénzt igénybe vevők  száma is. A derékfájás a leggyakoribb. Az ülőmunka  - vagy az álló -, az egyoldalú tevékenység, ami  előidézi a bajokat. Ha  egy munkahelyen -  legyen az könyvelés, vagy  cipekedős munka - nyolc-tizenkét órán át leszegezik magukat egy pozícióba a páciensek, akkor fordulhatnak elő ezek a bajok. Nincs szünet a tevékenységek közt, ami oldaná az egyoldalú terhelést.


A Viktória Rehabilitációs Központba főként akkor mennek a páciensek, ha baj van. A nagyon  súlyos mozgásbeszűkülés, ízületi blokkok, előrehaladott porckorongsérv gyakori. A prevenció, a megelőzés érdekében kevesen  választják a  tornát, pedig  megtehetnék.
 - A legtöbben inkább csoportos  tornára - gerinc vagy női - hajlandók bejönni. A torna fokozottabb terhelés, jót tesz a gerincnek, a test vázrendszerének is. A  gerinc csoport tornát azok közül veszik igénybe, akik  betegek voltak, sokat javítottunk az  állapotukon, vagy  már meggyógyultak és,    prevenciós szemlélettel jönnek vissza, nehogy megismétlődjön a betegségük.
Megelőzés céljából  heti háromszor egy óra torna lenne az ideális, annak lenne jó élettani hatása, amivel tetőtől talpig átmozgatják a tornázót. Sehr Tiborné még nem tornázik,  nyaki gerincsérvvel  került a Viktóriába, tegnap jubilált,  McKenzie-terápiára,  de már a fenntartó kezelésre jár Takács Klárihoz, örült, hogy rátalált. 
 - A McKenzie egy terápia a sok közül,  a gerincsérvnél van jelentősége - Klári elmondta, korai stádiumban visszaforítható lehet egy gerincsérves  folyamat.  - Gyakorlatilag önkezelési módszer is,   a gyakorlatot megtanulja a páciens és otthon elvégezheti  a néhány mozdulatból álló, hatékony  sort. Sok olyan esetem van, amikor néhány hét alatt sikerül a  tünetmentes állapotot elérni. Az  ülő életmódot folytatóknál a leggyakoribb az előfordulása.   Könyvelők, irodai dolgozók,  varrónők és óvónők tipikus problémája ez.   A  kolléganőim foglalkoznak  Schrott-terápiával,  a gerincferdülésnél alkalmazzuk. Gyerekeket, egészen kicsi, néhány hónapos  babákat  hoznak a szülők. Vannak módszerek,  amelyekkel a piciket is tudjuk tornáztatni,  kezelünk  néhány hónapostól a száz évesig pácienst.

A stroke-osok közössége

A kis csoport labdázott. A gyógytornász először csak a jobb, utána  a bal kéz használatára kérte őket. A feladatot megoldották, a kedvük derűs volt, elégedetten sétáltak ki a tornateremből. Szeretnek oda járni, ha valamelyikük hiányzik a csoportból, keresik. Megszokták, hogy együtt épülnek.  A betegségükkel mindnyájan birkóznak, küszködnek, hetente kétszer találkoznak, tornáznak, és ahogy mondták nagyon jót tesz nekik a terápiás torna. Van köztük olyan, aki öt esztendeje  jár a Viktória Rehabilitációs Központba, ahol megkapja a szükséges fejlesztést. A teljes rehabilitáció is elérhető a központban, van, aki gerincbántalmaival Dunaújvárosból   érkezik a napi kezelésekre, mert szeretne mielőbb munkába állni, visszatérni az életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!